Če bo sodišče odobrilo preiskavo in bo ta razširjena še na preostal dva ovadena, se bo ob morebitni vložitvi obtožnice v kočljivem položaju znašel obrambni minister Roman Jakič. Foto: BoBo
Če bo sodišče odobrilo preiskavo in bo ta razširjena še na preostal dva ovadena, se bo ob morebitni vložitvi obtožnice v kočljivem položaju znašel obrambni minister Roman Jakič. Foto: BoBo
stožice, dvorana stožice, šport, športna dvorana, ljubljana
Specializirano državno tožilstvo je vložilo zahtevo za preiskavo treh osumljencev glede fiktivnih poslov pri izgradnji športnega parka Stožice. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Po poročanju Večera so specializirani tožilci v sredo na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložili zahtevo za preiskavo trojice ovadenih v zadevi Stožice. Zoper katere osumljene v tej zadevi je tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo, pa niso vedeli niti zagovorniki ovadenih, ker o tem niso bili obveščeni.

Se bliža odstop obrambnega ministra?
Če bo sodišče odobrilo preiskavo in bo ta razširjena še na preostal dva ovadena, se bo ob morebitni vložitvi obtožnice v kočljivem položaju znašel obrambni minister Roman Jakič.

Po hišni preiskavi pri njem doma glede spornosti njegovega dela na čelu Zavoda Tivoli, v okvir katerega sodi tudi športni park Stožice, je Jakič dejal, da za zdaj ne namerava odstopiti, saj proti njemu kot obrambnemu ministru ne poteka nobena preiskava. Vendar pa naj bi to storil, če bo obtožnica proti njemu postala pravnomočna.

"Funkcije obrambnega ministra se ne bom oklepal, na sodišče ne bom hodil kot minister," je tedaj izjavil Jakič.

Kazenske ovadbe je v začetku februarja na specializirano tožilstvo podal Nacionalni preiskovalni urad (NPU), med ovadenimi pa naj bi bili ljubljanski župan Zoran Janković, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka iz ljubljanskega podjetja Grep, obrambni minister Roman Jakič, ko je bil še direktor Zavoda Tivoli, zdaj Javnega zavoda Šport Ljubljana, in nekdanji direktor ljubljanskih Parkirišč Samo Lozej.

Janković: Ni prijetno, a bom dokazal, da sem nedolžen
"Ni prijetno, ni uživanje, ampak jaz bom hodil z mirnim srcem na sodišče, ne bom se izogibal, ker je to edini kraj, kjer lahko dokažem, da so obtožbe popolnoma neumestne,"
pa se je na novico odzval ljubljanski župan Zoran Jankovič, ki je dejal, da sta bili preiskavi (vložena je bila tudi zahteva za preiskavo v primeru Tritonis - nepremičninskega posla na Vojkovi) pričakovani. Dodal je, da je o zahtevah za preiskavo izvedel iz medijev.

Posojilo na podlagi fiktivne pogodbe
Osumljeni v zadevi Stožice naj bi bi storili dejanje preslepitve pri pridobitvi posojila, saj naj bi podpisali 1,8 milijona evrov vredno domnevno fiktivno pogodbo, s katero je Grep, ki je gradil Stožice, dobil 50 milijonov evrov posojila pri NLB-ju.

NPU sumi, da sta Ogrin in Sraka iz Grepa, ki je Stožice gradil, nagovorila Jankovića, Jakiča in Lozeja, da so z Grepom sklenili pogodbo za najem parkirišč in poslovnih prostorov Stožicah. Znesek letne najemnine je znašal 1,8 milijona evrov.

Grep je na podlagi sklenitve omenjene pogodbe prejel 115 milijonov evrov posojila oziroma prvi del, to je 50 milijonov. Kreditna pogodba s konzorcijem bank in podjetjem Grep je bila sklenjena julija 2010, med pogoji za pridobitev prvega dela posojila pa je bila pogodba z ljubljansko mestno občino za najem parkirnih prostorov v višini 1,8 milijona evrov.

Ogrin in Sraka sta bankam predložila zahtevani dokument, čeprav naj bi vedela, da je bil ta dogovor sklenjen le zato, da bo Grep posojilo dobil. Lozej naj bi dokument podpisal, čeprav naj bi vedel, da je cena za najem tržnice v Stožicah precej previsoka. Jakič naj bi podpisal, čeprav naj bi se zavedal, da Zavod Tivoli ne potrebuje večine najetih parkirišč v Stožicah in da je najemnina previsoka.

Župan Janković, ki je prav tako podpisal omenjeni sporazum, pa naj bi s tem Grepu omogočil črpanje posojila.

Tožilstvo želi preiskati tudi primer Tritonis
Druga zahteva za preiskavo se nanaša na primer nepremičninskega posla na Vojkovi ulici. Zahtevo za sodno preiskavo primera je vložila okrožna tožilka Blanka Žgajnar, nanašala pa nja bi se tudi na ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki pa se lahko zoper zahtevo še pritoži. Janković sicer trdi, da s poslom ni bilo nič narobe.

Glede primera Tritonis je dejal, da ga "prav zanima", kako bo nekomu uspelo dokazati, da naj bi šlo za goljufijo, primer Stožice pa je zanj še bolj "vpijoč v nebo".

"Je pa zanimivo, da se letos to zdaj vsak teden nekaj da ven in kolikor je težko, mi je pa tudi prav, da čim prej pridem tja, da se neha vsa ta gonja raznih ministrov, raznih komisij, ki imajo dvojna merila, javnosti," je dejal in dodal, da je prepričan, da bo na sodišču opran krivde.

Jankovič je napovedal, da bo vložil pritožbe glede vseh primerov, tudi tiste obtožnice, ki se nanaša na posle Mercatorja v Nišu iz leta 2005.