Raščan naj bi z namernim izčrpavanjem podjetij pri vodenju Dela Revije z zapletenimi finančnimi potezami upnike oškodoval za več kot 34 milijonov evrov. Foto: BoBo
Raščan naj bi z namernim izčrpavanjem podjetij pri vodenju Dela Revije z zapletenimi finančnimi potezami upnike oškodoval za več kot 34 milijonov evrov. Foto: BoBo

Specializirano državno tožilstvo v zahtevi (SDT) za preiskavo po pisanju časnika Večer Raščana bremeni kaznivih dejanj poslovne goljufije, zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja, ker naj bi bil kot predsednik uprave Dela Revije družbo oškodoval za več deset milijonov evrov na račun najetih kreditov pri več slovenskih bankah.

Raščan naj bi z namernim izčrpavanjem podjetij pri vodenju Dela Revije z zapletenimi finančnimi potezami upnike oškodoval za več kot 34 milijonov evrov

Družbo v kratkem času občutno prezadolžil
Raščanova družba Monera je leta 2008 prevzela takrat vodilno družbo za izdajanje revij. Bančna posojila so bila slabo ali pa sploh niso bila zavarovana, denar bank pa ni bil porabljen za tekoče poslovanje, čemur je bil namenjen, ampak je Raščan z njim financiral druge lastne projekte, med drugim družbo Rašica in hotel v Srbiji, in izplačal preostale lastnike Dela Revije.

Pri nezakonitih in goljufivih potezah so mu bili menda v pomoč tudi nekdanji vodilni iz družbe Orion, ki se je zaradi sumljivih posojil prav tako znašla pod drobnogledom kriminalistov.

Tožilstvo naj bi Raščanu očitalo, da je po prevzemu izkoristil ugodno bonitetno oceno Dela Revije in jo v zelo kratkem času občutno prezadolžil z najemanjem posojil pri različnih poslovnih bankah. Neuradno naj bi bila najbolj oškodovana državna NKBM (več kot pet milijonov evrov), z nekaj manj terjatev ji sledi Hypo.

Zaposlenim ni plačeval socialnih prispevkov
Zoper Raščana sicer teče več predkazenskih postopkov, kriminalisti so že oktobra 2012 na ljubljansko okrožno tožilstvo zoper njega podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev.

Preiskovalci so ugotovili, da v istem časovnem obdobju, ko je izvajal nezakonite finančne transakcije, 67 zaposlenim ni plačeval socialnih prispevkov, s čimer jih je oškodoval za skupaj 430.000 evrov.