Rok Snežič pod lupo kriminalistov?

Med tremi ovadenimi je Dijana Đuđić, ki je pred leti posodila denar SDS-u. Pri preiskavi sodeluje tudi slovenska policija, pod drobnogledom kriminalistov naj bi bil znani davčni svetovalec Rok Snežič.

Potrjujemo, da teče predkazenski postopek v povezavi z razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti, odgovarjajo na vprašanja TV Slovenija na Generalni policijski upravi. Po informacijah TV Slovenija gre za mednarodno kriminalistično preiskavo sumov pranja denarja, finančnih goljufij in utaje davkov, ki jih preiskujejo v kar šestih državah.

O preiskovanih ne govorijo in zato ne potrjujejo, ali preiskujejo tudi Roka Snežiča, znanega doktorja davčnih optimizacij.

"Nisem v nobenem kazenskem postopku v Bosni. Nobena agencija mene ne preiskuje," je izjavil Snežič.

Po neuradnih informacijah TV Slovenija naj bi posebej ustanovljena specializirana preiskovalna skupina, ki jo vodi specializirano državno tožilstvo, naletela tudi nanj.

Snežič je prepričan, da je vse plod člankov novinarjev portala Necenzurirano: "Rad bi povedal, da sem zoper te tri kvazinovinarje tega portala vložil že enajst kazenskih ovadb."

Snežič je TV Slovenija dostavil izjavo bosanskohercegovskega Sipa (Državne agencije za preiskavo in zaščito), češ da ni preiskovanec, tukaj in tukaj.

Za mednarodno pomoč Europola so zaprosili bosanski kriminalisti po tem, ko so ovadili podjetje Govinda slovenskega državljana J. P. in treh bosanskih državljank: Tanje Subotić Došen, Jelene Sladojević in Dijane Đuđič.

Osumljene so, da so del mednarodne kriminalne združbe, ki je preko več računov v več državah med drugim pretakala za skoraj 25 milijonov evrov, ob tem pa so v Bosni in Hercegovini in Republiki Srbski utajile za skoraj dva in pol milijona evrov davka.

Preiskavo so kriminalisti v BiH-u začeli po izbruhu afere s posojilom, ki naj bi ga za SDS pri Đuđičevi najel prvak SDS-a Janez Janša.

"S temi gospemi, ki so tam napisane oziroma ki sem jih prebral v članku, nisem nikdar poslovno sodeloval. Vem za dve osebi, ki sta v Republiki srbski, ker sta to pravnici in sta tudi visoko v politiki," je povedal Snežič.

O sodelovanju z Janšo in SDS-om je Snežič izjavil: "Ne bom komentiral, kdo vse so moje stranke, imam dosti strank, med njimi tudi politične stranke in pa posameznike."

V ovadbi BiH-a je omenjeno tudi podjetje Imperij davčnega svetovanja, pri katerem je bil prokurist Snežič.

V oči pa bodejo predvsem številni računi s katerimi so upravljale Dijana Đuđić, Tanja Subotić in Jelena Saldojević in seznam tistih, ki jim je Dijana Đuđić v Sloveniji posojala denar.

Ob stranki SDS-u, ki je takoj po izbruhu afere 450 tisoč evrov vrnila, so na seznamu tudi sin in soproga nekdanjega direktorja Perutnine Ptuj Romana Glaserja - Andrej in Nada Glaser, skupaj sta si pri Đuđičevi sposodila 450 tisoč evrov posojila. Nepremičninarka iz Celja Darja Erhatič je vzela kredit v višino 700 tisoč evrov, poslovnež Jovan Slavinić pa 150 tisoč evrov posojila in Robert Renniger 490 tisoč evrov. Med tistimi, ki so si denar sposodili od Dijane Đuđić, je tudi Anton Lucaj, ki je bil leta 2015 na ljubljanskem višjem sodišču obsojen na štiri leta in dva meseca zapora zaradi sodelovanja v mednarodni kriminalni združbi trgovcev z kokainom in heroinom.