"Namen je bil, da ljudem v naši domovini pokažemo, v kakšni državi živimo. Takrat, ko sem kandidiral in izpolnil vse zakonske pogoje za kandidaturo na predsedniških in državnozborskih volitvah, sem imel proti temu zdaj nikakršno podporo in medijsko spremljanje," je takoj po izpustitvi za TV Slovenija povedal Andrej Šiško. Foto: BoBo
Pred sodiščem se je, tako kot v soboto, tudi v nedeljo zbralo okoli 30 podpornikov Šiška. Foto: BoBo
Šiško: Nisem pričakoval, da bom že zdaj zunaj
Šiško na večurnem zaslišanju preiskovalnega sodnika
Šišku grozi do 5 let zapora
Tožilstvo bo za Šiška zahtevalo pripor

Kot so sporočili s sodišča, je presodil, da tožilstvo ni v zadostni meri utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja. Da je Šiško znova na prostosti, je za STA potrdil tudi Šiškov odvetnik Viktor Osim.
Šiška so ob 14. uri privedli na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru. Osumljen je bil ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Pred sodiščem se je, tako kot včeraj, tudi danes zbralo okoli 30 njegovih podpornikov.
"Po oceni dežurnega preiskovalnega sodnika tožilstvo ni v zadostni meri, s predloženimi dokazi, utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja. Zato po oceni dežurnega preiskovalnega sodnika ni bilo podlage za odreditev pripora. Pripor zoper privedenega je namreč mogoče odrediti le ob utemeljenem sumu, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki je očitano privedenemu, in če teža, način storitve ali okoliščine, v katerih je bilo kaznivo dejanje storjeno, in njene osebne lastnosti, prejšnje življenje, okolje in razmere, v katerih živi, ali kakšne druge posebne okoliščine, kažejo na nevarnost, da bo oseba ponovila kaznivo dejanje, dokončala poskušeno kaznivo dejanje ali storila kaznivo dejanje, s katerim grozi," so zvečer sporočili s sodišča.
"O nesoglasju (nestrinjanju) med dežurnim preiskovalnim sodnikom in predlogom pristojnega tožilstva za odreditev pripora pa bo odločil zunajobravnavni senat tega sodišča," so še zapisali.
Šiško: Dosegli smo to, kar je bil načrt
"Iskreno povedano nisem pričakoval, da bom že zdaj zunaj. Absolutno pa sem pričakoval, da bom izpuščen. Vem, da ne morem biti kriv, ker nismo naredili ničesar. Dosegli pa smo to, kar je bil načrt. Načrt je bil absolutno razburkati Slovenijo. Ne zato, da se jaz v medijih pojavljam, ker jaz tega ne potrebujem. Namen je bil, da ljudem v naši domovini pokažemo, v kakšni državi živimo. Takrat, ko sem kandidiral in izpolnil vse zakonske pogoje za kandidaturo na predsedniških in državnozborskih volitvah, sem imel proti temu zdaj nikakršno podporo in medijsko spremljanje,"
je takoj po izpustitvi za TV Slovenija povedal Šiško.

Osim že v soboto prepričan, da "iz tega ne bo nič"
Najprej je bilo sicer pričakovati, da bo odločitev sodišča znana šele v ponedeljek zjutraj. "Sodišče še ni sprejelo odločitve. Glede na količino gradiva, ki je bilo predstavljeno, in zelo obširen zagovor, ki ga je imel danes privedeni, bo odločitev znana do izteka pridržanja, to je v roku 11 ur," je namreč po zaslišanju pojasnil tožilec Tilen Ivič. Sodno pridržanje za Šiška bi se izteklo v ponedeljek okoli 6. ure.

Šiškov odvetnik Osim je v primeru, da bi sodnik sledil zahtevi tožilstva, da zaradi ponovitvene nevarnosti Šiško ostane v priporu, napovedal pritožbo, pri čemer bi končno odločitev moral sprejeti zunajobravnavni senat. V tem primeru bi bila odločitev o priporu znana v sredo. Osim je bil sicer prepričan, da to ne bo potrebno. "Šiško se briljantno zagovarja, trditve tožilstva pa so na majavih nogah," je dejal ob prihodu s sodišča.
"To, kar se mu očita, nima vseh elementov kaznivega dejanja. Prepričan sem, da iz tega ne bo nič," je že v soboto povedal Osim, ki je pričakoval, da bo preiskovalni sodnik vodjo Štajerske varde izpustil iz pridržanja.

Za t. i. vodjo Štajerske varde je preiskovalni sodnik v soboto zjutraj odredil 48-urno sodno pridržanje. Tožilstvo, ki se je zavzemalo za nadaljnji pripor, je priznavalo, da ima težko nalogo: "Seveda je to unikatni primer, iskali smo sodno prakso, iskali smo tudi po tujini, pogledali smo vse, kar bi nam lahko pomagalo, in našli skoraj nič," je za Televizijo Slovenija povedal vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič.

Šarec: Taki postroji nimajo kaj delati v Sloveniji
Na ravnanje Andreja Šiška se je popoldne odzval tudi premier Marjan Šarec: "Andrej Šiško in kompanija s takimi dejanji spodkopavajo ustavni red Republike Slovenije in to je nedopustno. Vemo, kdo varuje Slovenijo, to sta policija in vojska in obe obveščevalni službi ter druge obrambno varnostne strukture. Zato taki postroji nimajo kaj delati v Sloveniji, tako da pričakujem, da bodo vse institucije tudi ravnale v tej smeri," je povedal za Radio Slovenija.

Policija je Šiška prijela po tem, ko so se na Facebooku pojavile fotografije zamaskiranih posameznikov, nekaterih z orožjem, in pripisom, da gre za Štajersko vardo, ki da bo branila in uveljavila suverenost t. i. Dežele Štajerske. Kriminalisti so v četrtek izvedli pet hišnih preiskav in pridržali dva človeka, a so enega isti dan izpustili iz pridržanja.
Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda je po izvedenih preiskavah v četrtek na novinarski konferenci dejal, da je iz objav, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov.
S fotografij in videoposnetkov je tudi razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja, saj posest vojaškega orožja posameznikom ni dovoljena.

Šiško: Nisem pričakoval, da bom že zdaj zunaj
Šiško na večurnem zaslišanju preiskovalnega sodnika
Šišku grozi do 5 let zapora
Tožilstvo bo za Šiška zahtevalo pripor