Na tisoče prebežnikov v BiH-u živi na prostem ali v zapuščenih objektih, saj oblasti ne morejo ali nočejo zagotoviti ustreznejše namestitve. Foto: Reuters
Na tisoče prebežnikov v BiH-u živi na prostem ali v zapuščenih objektih, saj oblasti ne morejo ali nočejo zagotoviti ustreznejše namestitve. Foto: Reuters

Vojsko je predsedstvo BiH-a angažiralo, potem ko se državne in lokalne oblasti niso mogle dogovoriti o nastanitvi obtičalih prebežnikov. Svet ministrov BiH-a je zahteval, da jih nastanijo v nekdanjem sprejemnem centru Bira v Bihaću, za kar se je zavzela tudi Evropska unija, a so lokalne oblasti to odločno zavrnile.

Propadel je tudi poskus, da bi se prebežniki nastanili v zapuščeni vojašnici v Bradini pri mestu Konjic, ker so temu nasprotovali tamkajšnji prebivalci, ki so zaprli dostopno cesto, poroča Al Džazira Balkans.

Prebežniki so na avtobusih dva dni čakali, da bi jih nekam nastanili, zdaj pa je ministrstvo za varnost za pomoč zaprosilo vojsko, ki je v vasi Lipa postavila šotore. V njih naj bi prebežniki bivali, dokler tam ne bodo postavili zabojnikov z ogrevanjem, tako da bi lahko bili v njih vse leto. V zabojnikih naj bi bilo prostora za 1200 ljudi.

Po ocenah oblasti BiH-a je v državi trenutno okoli 8000 prebežnikov. Od tega jih okoli 3000 živi na prostem ali v opuščenih objektih na območju Unsko-sanskega kantona, saj zanje v sprejemnih centrih v Bihaću in Veliki Kladuši ni prostora.

BiH-u sta že pomagali Avstrija in Italija, prva je zagotovila milijon, druga pa 500.000 evrov. Prebežniki so v BiH-u obtičali, saj jim EU preprečuje nadaljevanje poti na njeno ozemlje.