Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija
Sorodna novica Kazenska ovadba zoper osumljenca napada na mariborsko sodnico

Osumljenec za napad na mariborsko sodnico 16. junija je po neuradnih navedbah žrtvin partner in je trenutno na prostosti. V ponedeljek so proti njemu vložili kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma poskusa umora, policija pa je predlagala prepoved približevanja žrtvi, a naj bi sodišče ta predlog zavrnilo.

Direktor mariborske policijske uprave Rafael Viltužnik je za Odmeve potrdil, da je okrožno sodišče v Slovenj Gradcu zavrnilo predlog prepovedi približevanja, vendar vsebine in obrazložitve sklepa sodišča ni komentiral. Zagotovil je, da bo policija naredila vse v okviru zakonskih pooblastil za zaščito žrtve tega kaznivega dejanja.

Viltužnik je potrdil, da je osumljenec žrtev obiskoval v bolnišnici, ob tem pa pojasnil, da je policija varovala žrtev ves čas od 17. do 24. junija in bila v tem obdobju prisotna ob vseh obiskih pri njej. Na vprašanje, ali so zdaj še prisotni pri žrtvi, je Viltužnik povedal, da trenutno izvajajo zbiranje obvestil v zvezi z ogroženostjo žrtve in bodo nadaljevali zaščito žrtve v okviru zakonskih pooblastil.

Vodja mariborskih policistov je ob tem pojasnil, da samo kaznivo dejanje poskusa umora še ne pomeni, da so dani priporni razlogi, ki jih določa zakon o kazenskem postopku. Dejal je, da kriminalisti zbirajo obvestila in dodatne dokaze, s katerimi bodo podkrepili kazensko ovadbo.

Osumljenec napada na sodnico še vedno na prostosti

Žrtev se je hotela odseliti od partnerja

Mariborska policija je na opoldanski novinarski konferenci predstavila nekaj podrobnosti preiskave.

"Z izvajanjem operativnih ukrepov smo potrdili, da nagib izhaja iz zasebnega življenja oškodovanke. S tem, ko je oškodovanka nesporno izkazala, da se bo dokončno odselila in zahtevala določena finančna sredstva iz skupnega razmerja, je bil izkazan nagib osumljenca za zagrešitev tega dejanja," je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Andrej Kolbl. Šlo naj bi za sodničinega partnerja, ki so ga policisti v petek pridržali in ga nato v nedeljo izpustili na prostost.

Zoper osumljenca, ki je trenutno na prostosti, so v ponedeljek podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma poskusa umora. "Osumljenec je oškodovanko pričakal v temi in ji poskušal na zahrbten način vzeti življenje, tako da je pristopil do nje, jo s trdim predmetom večkrat udaril in jo s tem hudo telesno poškodoval," je povedal Kolbl. Pojasnil je, da je nameravala zapustiti partnerja, zahtevala pa je tudi poplačilo za vlaganja v skupno nepremičnino.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Preiskava je najprej tekla v različne smeri, tako v smeri sodničinega zasebnega kot službenega življenja. Izkazalo pa se je, da je nagib za napad zasebne narave. "Z izvajanjem operativnih ukrepov smo potrdili, da nagib izhaja iz zasebnega življenja oškodovanke. Pri takih primerih, ko razlogi za dejanje izhajajo iz domačega okolja, je ključno sodelovanje vseh vpletenih oseb in odkritje vseh okoliščin, ki so lahko kakor koli povezane z motivom in načinom izvršitve kaznivega dejanja," je pojasnil Kolbl.

Predmet za napad še iščejo

Predmeta, s katerim je bila sodnica hudo telesno poškodovana, še niso našli. Prav tako še ni dovolj gradiva za zahtevo za pripor osumljenca. Slednjega policija pred tem dogodkom še ni obravnavala.

Sodnica mariborskega okrožnega sodišča Danijela Ružič je bila tarča napada v nedeljo 16. junija malo po polnoči pred domačo hišo v mariborski mestni četrti Pekre. Zaradi poškodb, ki jih je dobila, se še vedno zdravi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Nagib za napad iz sodničinega zasebnega življenja