Sodnica bo dovolila, da se v sojenju predstavijo tudi dokazi, zbrani na Finskem in v Avstriji. Foto: MMC RTV SLO
Sodnica bo dovolila, da se v sojenju predstavijo tudi dokazi, zbrani na Finskem in v Avstriji. Foto: MMC RTV SLO

Obramba obtoženih kaznivih dejanj korupcije ali pomoči pri korupciji Janeza Janše, Jožeta Zagožna, Toneta Krkoviča, Ivana Črnkoviča in Walterja Wolfa je na zadnji obravnavi zahtevala, da se iz dokazov izločijo prevodi dokumentov iz finščine in dokazi, pridobljeni v Avstriji.

Prepričani so namreč, da je bil v Avstriji pregled strežnikov in računalnikov posameznikov opravljen le z dovoljenjem tožilstva, na Finskem pa so bile hišne preiskave opravljene samo z odobritvijo policije, v Sloveniji pa, kot trdi obramba, je za takšne preiskave potrebna odobritev sodišča. Prav tako naj bi bili ti dokazi pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, saj po navedbah obrambe na Finskem preiskovalci prič med zaslišanji niso obveščali o pravici do molka.

Ferlinc: To nakazuje na pomembnost dokazov
Sicer pa je na zadnjem naroku v sojenju v zadevi Patria tožilec Andrej Ferlinc povedal, da "trdovratnost" obrambe in količina dokazov, ki jih želi izločiti, po njegovem mnenju zgolj dokazujejo pomembnost teh dokazov. Po Ferlinčevi oceni kršitve temeljnih pravic niso podane, saj pravni red Avstrije in Finske gotovo "zagotavlja spoštovanje človekovih pravic".

Odvetnik je napovedal pritožbo
Tudi sodnica Okrajnega sodišča v Ljubljani Barbara Klajnšek je ta predlog obrambe zavrnila. To je potrdil Boris Marčič, odvetnik Jožeta Zagožna. Obenem je napovedal, da se bo na to odločbo pritožil in da podobno pričakuje tudi od preostalih odvetnikov. Vsebine odločbe sodnice Klajnškove odvetnik ni podrobneje razkrival, ker gre za odprt proces.

Je pa obramba zahtevala tudi izločitev sodnice Klajnškove, saj naj bi se ta že pred začetkom glavne obravnave seznanila s temi dokazi. Ali se bo izločila, še ni znano, glede na to, da dokazov ni izločila, pa lahko sklepamo, da bo postopek vodila še naprej.

O zavrnitvi predloga obrambe za izločitev dokazov v zadevi Patria je sicer prvi poročal spletni portal Politikis.si.