"Tožilci so moji sodelavci, od katerih, upam, da utemeljeno, pričakujem lojalno sodelovanje. Ne morem pa jih izbirati ali pa zgolj posredno in v omejenem obsegu. Pričakujem, da bodo naloge, ki izhajajo iz ustave, zakona, pa iz teorije o tožilstvu, korektno izpeljali." Foto: BoBo

"Napake pa se seveda lahko vedno zgodijo. Zato pa je sodišče," je v pogovoru za prilogo Večera V soboto dejal Zvonko Fišer.

Tudi zato Fišerja, kot je dejal, presenečajo napadi na tožilske akte, ki pomenijo kazenski pregon, "saj so teoretično in praktično manj nevarni kot pa opustitev pregona". Če se namreč ovadba zavrže, nadzora sodišča ni. Morajo pa tožilci po Fišerjevih besedah vedno paziti, "da ne vlagajo neutemeljenih obtožnih aktov, premalo premišljenih, premalo strokovnih".

O poročilu finskih tožilcev v preiskavi nakupa patrij, ki je prišlo v medije, Fišer pravi, da ni prišlo s tožilstva. "To smo preverili," je dejal. Fišer si ne upa reči, da je to, da tožilstvo prinese na sodišče kup papirjev v finščini, normalno. "Moramo pa vedeti, za kaj gre ... Tisti papirji so bili vendar obrazci za odredbe. Če jih daš prevajat, denar z lopato mečeš skozi okno," pravi.

To, da državni tožilec v primeru kazenske obravnave v zadevi Patria nastopa pred kamero, je po njegovih besedah na neki način nujno: "Moja osebna opredelitev je, da si medijske publicitete v nobenem pogledu ne želim. Veliko bolj mirno je mogoče delati, če tega pritiska ni. V konkretnem primeru, ko se vzpostavlja izjemna medijska publiciteta z nasprotne strani in ko vsaj nekateri mediji temu sledijo, pa gotovo utegne delovati neprimerno, če tožilstvo nič ne reagira ... V naši kulturni krajini bi bilo namreč to razumljeno narobe in slabo. Češ, nimajo kaj povedati, saj nič ne delajo."

Pravno državo je treba negovati, ne omalovaževati
Generalni državni tožilec je za časnik spregovoril tudi o komentarjih politikov o delu tožilstva. Po njegovem mnenju je zelo vprašljivo in sporno, ko politiki in mnenjski voditelji govorijo, da pravna država ne deluje. "Ljudje, ki bi morali vse storiti za pravno državo, naredijo več za to, da jo omalovažujejo in rušijo," pravi. S tem, kot pravi, ne misli, da se sodišča in tožilstva ne sme kritizirati, "toda pri tem se mora spoštovati avtoriteto pravosodja in njegovo družbeno funkcijo".

Glede tožilstva pa Fišer napoveduje, da po njegovem prihodu revolucije ne bo. "Generalni državni tožilec ni mandatar. Najvišji tožilec v državi je v organizaciji, ki je še vedno hierarhična in karierna. Tožilci so moji sodelavci, od katerih, upam, da utemeljeno, pričakujem lojalno sodelovanje. Ne morem pa jih izbirati ali pa zgolj posredno in v omejenem obsegu. Pričakujem, da bodo naloge, ki izhajajo iz ustave, zakona, pa iz teorije o tožilstvu, korektno izpeljali."