Če bi bil sodnik v postopku, na podlagi sodnega spisa ne bi mogel izreči oprostilne sodbe, je dejal Ferlinc. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Če bi bil sodnik v postopku, na podlagi sodnega spisa ne bi mogel izreči oprostilne sodbe, je dejal Ferlinc. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sojenje v zadevi Patria
Ferlinc je obsodil Janševe besede, da je bil v svojem govoru političen in žaljiv še bolj kot vojaški tožilec pred 25 leti. Foto: BoBo


V intervjuju za časopis Večer je Andrej Ferlinc zatrdil, da neprestano zatrjevanje obtoženih v zadevi Patria o nezadostnem opisu znakov kaznivega dejanja ne drži. Zatrdil je, da je v sklepni besedi natančno - z datumi - analiziral, da je šlo za stopničast način dejanja, ki omogoča, da se vsak sklicuje na tistega za njim.

Vse ima svoj datum, najpomembnejše točke dogajanja so v obtožnem predlogu opisane, je nadaljeval o primeru kot celoti. Znana je tudi višina nagrade, odstotki in prejemniki: "Cilj obljube nagrade je bil v dokumentih označen na dveh mestih, eden v Patrii, drugi v Rotisu, kar ni naključje."
Težko dokazljiva dejanja korupcije
Odgovoril je tudi na javno izrečeno kritiko najvidnejšega nepravnomočno obsojenega, Janeza Janše, ki je zatrdil, da z drugimi obsojenimi glede Patrie ni imel nič, "ne komunikacijsko, ne telepatsko in ne prek dimnih signalov". Ferlinc je pojasnil, da je korupcijska dejanja najtežje dokazati, saj pri tem ni nobenih slovesnih dejanj obljube ali "priklonov", ko se vzame kovček z denarjem.

O tistih, ki kljub temu dvomijo o dokazih (pravnika Klemen Jaklič in Aleksander Čeferin sta javno zatrdila, da v spisu ni niti indicev, kaj šele dokazov za kaznivo dejanje), pa je Ferlinc dejal, da pač niso prebrali vseh 22.000 strani sodnega spisa. Če bi se prebili skoznje, bi se po njegovem korigirali.

Miselni delikt? Sodnica pravi, da ne.
Obramba je dolgo zatrjevala, da gre v tem postopku za dokazovanje miselnega delikta - kaznivo dejanje, ki naj bi ga obtoženi storil v svoji glavi s sprejemom obljube podkupnine. Ferlinc je na to vprašanje odgovoil, da je sodnica sledila argumentom tožilstva in presodila, da ne gre za to.

Poudaril je, da bo obsodilna sodba izrečena tudi v Avstriji, kjer je tožilec zatrjeval, da je dejansko podkupovanje bilo. In če je denar prišel v Slovenijo, so morali najmanj sprejeti obljubo po podkupnini, je sklepal tožilec. Pojasnil je, da je slovenski obtožni predlog za Janšo šel še stopnjo nižje in predpostavljal, da plačila podkupnine ni bilo, temveč le sprejeta obljuba.

Da številne omembe takratnega premierja Janše v komunikaciji med drugimi obtoženimi niso le njihovo dvigovanje lastne cene (na račun Janševega imena), je Ferlinc dokazoval z razdelitvijo denarja. Soobtoženi so si glede na komunikacijo medse razdelili le manjši znesek, omejeni odstotek, vse drugo pa je bilo še prosto za naprejšnjo delitev.

Opozoril je še na dejstvo, da je posel v Sloveniji dobilo podjetje "blizu SDS-u" Rotis, čeprav oklepnikov sploh ni izdelovalo, temveč je bilo za to usposobljeno Gorenje. Zelo pomembno je bilo, da Rotis nadzoruje denarni tok, vključno z 2,5-odstotnim deležem, ki mu je bil nakazan.

"Za državo gre"
Na vprašanje, ali je to njegov dan zmage, je Ferlin odgovoril nikalno in z besedami, da je to neprijetna zadeva. Odločno je zavrnil namige, da je bila sodba napisana že vnaprej in le njemu znana. Sodba je po njegovi oceni pravična in zakonita in če bi sam bil na mestu sodnika, glede na sodni spis ne bi mogel izreči oprostilne sodbe.

Dejal je, da je politično neopredeljen, da ni član nobene stranke in ostro obsodil javne pritiske na pravosodje, ki se dogajajo v zadnjem času.

Sam ocenjuje, da je korupcija v porastu, da pa se je začela sistematično odkrivati. Obenem je to velik pritisk na tožilstvo, tudi v smislu delovne sile, saj so po njegovih besedah tožilci zakopani v delo dneve in noči. "Prepričan moraš biti, da se boriš za pravično stvar. To mene vodi," je še izjavil tožilec.