Janeza Janšo novinarki tožita zaradi žaljivega tvita. Foto: BoBo
Janeza Janšo novinarki tožita zaradi žaljivega tvita. Foto: BoBo

"Ivana Janeza Janšo kazensko zasebno toživa zaradi žaljivega zapisa na javnem spletnem mediju, v katerem naju je osebno označil za prostitutki, naju blatil in diskreditiral osebno kot ženski in poklicno kot novinarki," sta sporočili Mojca Šetinc Pašek in Eugenija Carl.

Odvetniška družba Zdolšek bo v kratkem v njunem imenu vložila tudi civilno odškodninsko tožbo zaradi posega v čast in dobro ime. S toženim Janšo javno ne nameravata polemizirati, marveč se zgolj soočiti v sodni dvorani. Prepričani sta, da je v civilizirani državi za takšne zadeve sodišče edino pravo mesto, sta še zapisali.

Žaljivi tvit
Spomnimo, da je predsednik SDS-a Janez Janša na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan".

Zapis je naletel na številne ogorčene odzive. Obsodili so ga v obeh novinarskih organizacijah v Sloveniji, v mednarodnih novinarskih organizacijah ter v Platformi Sveta Evrope za zaščito novinarstva in novinarjev. Obsodili so ga tudi na Radioteleviziji Slovenija, pa tudi v nekaterih političnih strankah. Na nujni seji je skoraj 9 ur zasedal tudi Odbor za kulturo v državnem zboru, ki je prav tako obsodil verbalne napade na novinarje in pritisk na delovanje medijev.