Ali je za smrt 50-letnika odgovorno osebje celjske bolnišnice, bo pokazala preiskava. Foto: RTV  SLO
Ali je za smrt 50-letnika odgovorno osebje celjske bolnišnice, bo pokazala preiskava. Foto: RTV SLO
Bručan o smrti pred celjsko bolnišnico

Bojan Kajtna je zaradi težav z dihanjem in bolečin v prsih poiskal pomoč na celjski urgenci. Ker ni imel napotnice, ga je osebje ponjo poslalo v sosednji zdravstveni dom. Na poti tja se je Kajtna zgrudil in umrl.

Osebje je presodilo, da pri Kajtni ni šlo za nujen primer
Tudi na urgencah je uveljavljena praksa, da - če ne gre za nujen primer - od pacientov zahtevajo identifikacijo oziroma veljavno napotnico. O nujnosti primera se v vsakem konkretnem primeru odloča bolnišnično osebje. Dobro obveščeni viri iz celjske bolnišnice so za MMC povedali, da je v primeru Bojana Kajtne sprejemno osebje presodilo, da bolnik ni bil prizadet do te mere, ki bi zahtevala nujno obravnavo brez potrebnih dokumentov. Zato so bolnika poslali po napotnico.

Primarij Božidar Buhane, predstojnik urgentnega bloka celjske bolnišnice, je dejal, da v bolnišnici dogodek obžalujejo. O njem je sicer že stekla preiskava, ki pa odgovorov še ni dala. Morebitno odgovornost zdravnikov preiskuje tudi policija.

Svojci so ogorčeni
Brat pokojnika Miran Kajtna je povedal: "Tukaj, kjer naj bi nudili nujno pomoč, nujne pomoči ni dobil." Drugi brat Boris Kajtna pa je dodal, da osebju bolnišnice očitajo, "da so ga poslali ven iz stavbe dobesedno umret". Svojci pokojnika so prepričani, da je odgovorne za tragični dogodek treba poiskati.

Bručan smrt obžaluje
Minister za zdravje Andrej Bručan je dejal, da dogodek obžaluje, da pa podrobnosti o primeru ne pozna. Seznanjen je le z informacijo, da so pokojnega na urgenci odslovili in poslali po napotnico, medtem pa je umrl. Dejal je, da bo storil vse, da se v prihodnje to ne bi več dogajalo, odredil pa je tudi strokovni nadzor.

Zgodba verjetno ni osamljena
To pa verjetno ni edini primer, ko pacienti naletijo na takšen odziv v bolnišnici. Klical nas je tudi bralec iz ljubljanskih Prul, ki je dejal, da je ženo peljal na urgenco, ker je tarnala zaradi bolečin v prsnem košu. Nato jo je peljal v zdravstveni dom na Metelkovi, kjer so ga prav tako odslovili. Popoldne na isti dan se je odpravil do osebnega zdravnika, ki je ženi nato dal napotnico in povedal, da je lahko šlo za srčni napad. Nato so jo nazadnje in urgentno vendarle sprejeli.

Bručan o smrti pred celjsko bolnišnico