Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Do 31. maja je bilo letos v prometnih nesrečah udeleženih 138 voznikov motornih koles ter 90 voznikov mopedov. Medtem je bilo lani v enakem obdobju v prometnih nesrečah udeleženih 142 voznikov motornih koles in 100 voznikov mopedov, so v sporočilu za javnost zapisali na generalni policijski upravi (GPU). Skoraj dve tretjini (145 od 228) prometnih nesreč so letos povzročili vozniki enoslednih motornih vozil sami. V prometnih nesrečah je bilo letos hudo poškodovanih 46 motoristov, 111 je bilo lažje poškodovanih.

Zato so napovedali, da bo policija začela intenzivne dejavnosti tudi na področju nadzora nad vozniki enoslednih motornih vozil: "V skladu z možnostmi bo policija občasno izvajala tudi nadzor prometa iz zraka. Policija je na odsekih, kjer je prometna varnost slabša, že začela postavljati silhuete policistov z radarjem."

"Letos je v prometnih nesrečah umrlo 12 voznikov enoslednih motornih vozil (10 motoristov in dva mopedista), vsi so bili moški, največ jih je bilo iz starostnih skupin od 25 do 34 let in od 45 do 54 let. V enakem obdobju lani je umrlo osem voznikov enoslednih motornih vozil (šest motoristov, dva mopedista). Letos je od 12 smrtnih prometnih nesreč: sedem voznikov enoslednih motornih vozil je nesrečo povzročilo samih, lani pa pet od osmih," navajajo na GPU-ju

Med vzroki za smrtne prometne nesreče izstopajo neprilagojena hitrost, nepravilna stran ali smer vožnje ter izsiljevanje prednosti.

Foto: Radio Si
Foto: Radio Si

Številne nesreče zaradi alkoholiziranosti

V letošnjem letu je bilo 11 od 85 voznikov motornih koles, ki so povzročili prometno nesrečo, pod vplivom alkohola. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala 1,12 promila. Od 60 mopedistov, ki so povzročili prometno nesrečo, pa jih je bilo pod vplivom alkohola 12.

Policija zato svetuje, naj bodo izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti. Voznikom svetujejo še, da pred vožnjo preverijo zračni tlak v pnevmatikah, pri vožnji pa dosledno uporabljajo zaščitno motoristično čelado. Poskrbijo naj tudi, da bodo na cesti čim bolj vidni, še pozivajo na generalni policijski upravi.