Preiskava ni pokazala, da bi osumljenec imel kakršno koli povezavo z Vegradom. Foto: Policija
Preiskava ni pokazala, da bi osumljenec imel kakršno koli povezavo z Vegradom. Foto: Policija

.
Prvi mož celjskih kriminalistov Jože Senica je na današnji novinarski konferenci v Celju povedal, da je osumljenec že v priporu, med preiskavo pa ni bilo ugotovljeno, da bi imel osumljeni kakršno koli povezavo z Vegradom. Motiv osumljenega po besedah Senice še ni znan, preiskava o ugotavljanju motiva še poteka. V preiskavi so policisti ugotovili, da je osumljeni po storitvi kaznivega dejanja za krajši čas zapustil Slovenijo in odšel v Nemčijo.

Osumljenec stari znanec policije pri nas in v tujini
Osumljeni je bil v preteklosti že obravnavan za kazniva dejanja z elementi nasilja, tako v Sloveniji kot tudi v Nemčiji, kjer bil leta 1991 zaradi hujših ropov v treh primerih obsojen na 12 let zapora. Osumljeni je tudi vešč ravnanja z razstrelivnimi telesi in njihove prirejene izdelave, saj je bil v francoski tujski legiji.

Odrejen evropski priporni nalog
V okviru preiskave so bili uporabljeni klasični policijski in tudi prikriti preiskovalni ukrepi po zakonu o kazenskem postopku. Glede na to, da je osumljeni po izvršenem kaznivem dejanju odšel v Nemčijo in je obstajala nevarnost bega tudi v druge države, so kriminalisti Okrožnemu državnemu tožilstvu v Celju predlagali izdajo evropskega pripornega naloga.

Bomba podtaknjena na vrata vodstva uprave Vegrada
Celjski kriminalisti so preiskavo začeli takoj po prijavi, da je nekdo v stabi Vegrada v Velenju nastavil bombo. Pri pregledu zaseženih posnetkov varnostnih kamer je bilo ugotovljeno, da je osumljeni 1. septembra letos okoli dveh zjutraj prišel do vhodnih vrat, si jih ogledal in se nato čez nekaj časa vrnil ter na vrata namestil eksplozivno telo.

S pomočjo improvizirane naprave za zakasnitev detonacije, nameščene na eksplozivno telo, ki se zaradi določenih okoliščin ni aktivirala, je osumljeni želel povzročiti gmotno škodo in doseči učinek zastraševanja vodstva uprave Vegrad. Če bi se razstrelivno telo sprožilo, bi bila vsekakor večja škoda na objektu, poškodovani pa tudi ljudje.