Delavci velenjskega Vegrada nadaljujejo v ponedeljek začeto stavko, ki poteka na delovnih mestih in pred stavbo uprave Vegrada v Velenju. Foto: MMC RTV SLO
Delavci velenjskega Vegrada nadaljujejo v ponedeljek začeto stavko, ki poteka na delovnih mestih in pred stavbo uprave Vegrada v Velenju. Foto: MMC RTV SLO
Vegradovi delavci še stavkajo

Sindikat je direktorju družbe Borisu Medvedu pisno podal razširjene stavkovne zahteve, ki zajemajo izplačila vseh neporavnanih obveznosti za nazaj. "Upam, da bo uprava stavkovne zahteve vzela resno in da bo s poplačili omogočila preživetje delavcem," je dejal sindikalist Srečko Čater.

Čater je ogorčen nad tem, da nekateri delavci tudi po prevzemu dela plače za avgust na računih nimajo sredstev, saj jih vzamejo banke za plačilo obrokov posojila, ki so bili na plačilni listi prikazani kot poravnani. Nekaj delavcev je zato tudi ob izredne socialne pomoči, navaja Čater.

Delavci, razen večine zaposlenih v Vemontu, so stavkali na gradbiščih in pred stavbo uprave v Velenju. Sindikat je mednje razdelil 374 sendvičev.

Novih zagotovil glede izplačil od vodstva družbe sicer nimajo, je pa Medved v ponedeljek dejal, da računa, da bi do konca tedna zagotovil izplačilo celotnih plač za avgust.

Stavka večina delavcev
Sindikat pravi še, da stavka večina delavcev, razen delavci v Vemontu, ki pojasnjujejo, da zaradi delovnih obveznosti, "ki imajo za njih izredno pozitivne finančne posledice", ne stavkajo, a stavko podpirajo. Tako se je skupina delavcev že v torek priključila stavkajočim pred stavbo uprave Vegrada.

Če ne bo normalnega poslovanja, sledi stečaj
Sicer pa delavci prijavljajo tudi terjatve do Vegrada, ki je v postopku prisilne poravnave. Še vedno je realna možnost stečaj, saj je direktor Medved sindikatu obljubil, da bo sam podal predlog za stečaj družbe, če mu do konca septembra ne bo uspelo zagotoviti normalnega poslovanja podjetja.

Vegradovi delavci še stavkajo