Zakonca Karner, ki sta prebivala v Avstriji, lahko tamkajšnje oblasti izročijo ZDA, kjer jima grozi do 40 let zapora. Foto: MMC RTV SLO
Zakonca Karner, ki sta prebivala v Avstriji, lahko tamkajšnje oblasti izročijo ZDA, kjer jima grozi do 40 let zapora. Foto: MMC RTV SLO

Zakonca Karner, za katera ZDA zahtevajo izročitev zaradi preprodaje anaboličnih steroidov, sta se na sodišče v Strasbourgu pritožila, potem ko sta izčrpala vsa pravna sredstva v Avstriji.

Njuno pritožbo je maja 2012 zavrnilo tudi avstrijsko vrhovno sodišče. Evropsko sodišče pa je o njuni pritožbi odločilo 19. decembra lani. Po poročanju Dela jo je sodnik razglasil kot neprimerno za obravnavo in o tem tudi pisno obvestil vlagatelja pritožbe.

Pritožba naj ne bi izpolnjevala meril sprejemljivosti po 34. in 35. členu evropske konvencije o človekovih pravicah. Med temi merili so med drugim načela, da sme sodišče zadevo obravnavati šele po tem, ko so bila izčrpana vsa notranja pravna sredstva, ter da ne obravnava anonimnih zadev ali tistih, ki jih je že obravnavalo.

Karner je za Delo potrdil zavrnitev pritožbe, a ob tem pojasnil, da so na sodišče vložili dve. Zavrnjena je bila prva pritožba iz marca 2012, ko je bil v zaporu. Drugo so vložili julija istega leta, na odločitev o njej pa naj bi se čakali.

Na sodišču za človekove pravice pa pravijo, da je po njihovih informacijah Karner vložil samo eno pritožbo, katere zavrnitev pomeni konec možnosti, da se po pravni poti zakonca izogneta morebitni izročitvi ZDA, a bi ju avstrijski organi morali prijeti na svojih tleh.