Voditelji slovenskih strank so opravili še zadnje dejanje glede prepričevanja volilcev, saj bo v soboto napočil volilni molk. Foto: MMC RTV SLO
Voditelji slovenskih strank so opravili še zadnje dejanje glede prepričevanja volilcev, saj bo v soboto napočil volilni molk. Foto: MMC RTV SLO
Miro Cerar pravi, da so njegovi zaslužki primerljivi z vodstvenim kadrom srednje velikih podjetij. Foto: MMC RTV SLO
Zvonko Černač je povedal, da bi projekt tabličnih računalnikov za učence stal od 35 do 40 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Židan je opozoril, da je bil edini učinek nižanja davkov proračunska luknja. Foto: MMC RTV SLO
Kampanja na višku, kampanja na podnu
Zadnje projekcije: Na vrhu SMC, SDS, DeSUS
Sklepno soočenje vseh strank

Voditelji slovenskih političnih strank so še zadnjič pred nedeljskimi volitvami predstavili svoja stališča na velikem televizijskem soočenju na 1. programu TV Slovenija.

Voditelja Tanja Gobec in Dejan Ladika sta v uvodu navzoče soočila z nekaterimi njihovimi izjavami ali dejanji, ki so se izkazali za precej sporne ali pa naj bi z njimi zavajali javnost.

Tako so Alenko Bratušek (ZaAB) soočili s tem, da ni sama poslala tvita, s katerim je razodela, da "zamrzuje" privatizacijo ali pa Karla Erjavca (DeSUS), da obstajajo upokojenci, ki morajo vračati pokojnino oz. jim je zamrznjena, ker opravljajo dejavnost.

Zvonko Černač (SDS) pa je, soočen s tem, da so bile že v času Janševe vlade obdavčene nekatere nepremičnine, dejal, da novega nepremičninskega davka zagotovo ne bodo podprli.

Miro Cerar (SMC) pa je glede očitkov o visokih dohodkih povedal, da so pač primerljivi z dohodki direktorjev srednje velikih podjetij.

Deset božjih zapovedi je najvišji kodeks
Nadaljevalo se je s sklopi vprašanj, na katera so odgovarjali po štirje soočeni. Ob dejstvu, da se zakon o osebni asistenci invalidov pripravlja že vrsto let in so ga še pred sprejemom začeli spreminjati, da bi bil "še boljši", je Miro Cerar poudaril, da je DZ prevečkrat izkazal ignoranco do civilne družbe in da je to zadeva, ki jo bo treba spremeniti.

Glede primernosti subvencij, namenjenih kmetijstvu, se je Franc Bogovič strinjal, da je treba narediti "red", vendar subvencije kmetijstvu niso škodljive. Bojan Starman (DL) je razkril, da je nasprotnik subvencij in bi jih sam ukinil, saj so ne nazadnje povzročile neravnovesja v gospodarstvu. Dejan Židan (SD) pa je predlagal, da bi vsako leto v DZ-ju pregledali, ali so bile v redu podeljene ali ne.

Na vprašanje, ali bi poslanci morali sprejeti poseben poslanski kodeks, je Zoran Janković (PS) povedal, da ga sam podpira, vendar so poleg njega potrebna še znanja in reference.

Ljudmila Novak pa je razložila, da je za poslance NSi-ja najvišji kodeks deset božjih zapovedi in da bi se jih morali držati tudi drugi poslanci.

Ali bi morali plače v državnih podjetjih omejiti?
Miro Cerar je dejal, da bi jih morali prilagoditi oz. znižati že davno. Opozoril je, da imajo direktorji javnih podjetij, javnih agencij … visoke plače v primerjavi s predsednikom vlade.

Boštjan Tavčar (Piratska stranka) pa je menil, da bi morale plače, tudi poslancev in vlade, imeti variabilni in fiksni del. Variabilni del pa bi se spreminjal glede na ocene dela, ki bi jih podali volivci.

Bratuškova je ob tem razkrila, da je bila njena zadnja plača 3.100 evrov. Violeta Tomič (ZL) je menila, da bi moral biti poslanski mandat omejen le na dva mandata. Sicer pa meni, da bi moralo biti na splošno največje razmerje med delavsko plačo in vodstvenim kadrom 1 proti 5. Ljudmila Novak pa je ugotavljala, da bi to težavo najlažje rešili s tem, da bi prodali vsa podjetja v državni lasti.

Omanova afera je velika sramota za diplomacijo
Glede afere Oman, ki je zaslužna za odstavitev veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica, je Karl Erjavec potarnal, da je za vse zaplete zadnji izvedel. Prisotni pa so se strinjali, da bi morala imeti Slovenija karierne diplomate, ne pa pogodbene, saj gre pri aferi za veliko sramoto za slovensko diplomacijo. "On se je igral James Bonda, on ni zrel za to funkcijo, za to sem ga razrešil," je pojasnjeval dozdajšnji zunanji minister Erjavec.

SDS-ove tablice za vse osnovnošolce
Zvonko Černač je povedal, da bi s tabličnimi računalniki otroke razbremenili delovnih zvezkov. Denar bi dobili iz evropskih sredstev. Ocena projekta pa je od 35 do 40 milijonov evrov.

SDS-ovega projekta druge stranke ne podpirajo in v njem vidijo zgolj predvolilne obljube. Predstavnik piratov je opozoril, da Slovenija potrebuje jasno pot v informacijsko družbo. Pri tablicah pa gre za prazen list, v Sloveniji pa tudi še ni izdelanih elektronskih delovnih zvezkov. Franc Bogovič pa bi učence namesto s tablicami razveselil z brezplačnimi malicami.

Kako do novih delovnih mest?
Najbolj se je razprava razplamtela ob temi, kako glede na slabo kondicijo gospodarstva ohraniti delovna mesta. Premierka, ki opravlja tekoče posle, Bratuškova se je pohvalila, da se je v času njene vlade znižalo število nezaposlenih v tisočih in da ima Slovenija zdaj gospodarsko rast in da tudi to pomeni nove zaposlitve.

Vse na RTV
RTV Slovenija je od začetka kampanje skupno pripravila skoraj 20 soočenj, 15 klepetov, predstavitev list na televiziji in radiu, kopico kolumen ...

Vse je z nekaj kliki dosegljivo na tematskem spletnem mestu in na mobilni aplikaciji.

Drugi sodelujoči v soočenju so naštevali številne ukrepe, kot so boljše črpanje delovnih sredstev, debirokratizacija, manjši davki in stroški dela, prestrukturiranje podjetij v smeri boljših poslovnih modelov, veliki infrastrukturni objekti …

S tem se niso strinjali predvsem predstavniki strank, ki, kot kaže, ne bodo prestopile parlamentarnega praga. "Groza me je, ko slišim, kako razbremeniti stroške dela. Kako bodo živeli delavci," se je ob tem spraševala Violeta Tomič.

Blaž Svetek (Enakopravni deželani - Naprej Slovenija) pa je glede predlogov sogovornikov povedal, da je vse, kar razlagajo, nakladanje in dejal, da mora denar iz davčnih oaz priti nazaj v Slovenijo.

"Ko mi nekdo omeni velike infrastrukturne projekte, pomislim na Teš 6," pa je bil slikovit Vlado Čuš (Zeleni) in dodal, da bi morali v Sloveniji najprej narediti konkurenčno okolje.

Dejan Židan pa je glede nižanja davkov povedal, da so jih že dvakrat znižali in je nastala zgolj luknja v proračunu, denar pa je potreben za šolstvo, zdravstvo …

S kom po volitvah?
Voditelja sta prisotne tudi seznanila z zadnjo javnomnenjsko raziskavo, ki jo je opravila Mediana, in tiste, ki jim kaže najbolje, povprašala, s kom bi oz. ne bi sodelovali po volitvah. Toda odgovori so bili precej medli, saj naj bi se tej temi posvetili, ko bodo znani izidi volitev.

V radijskem Studiu ob sedemnajstih je pred občinstvom potekalo tudi zadnje radijsko soočenje, ki je dosegljivo v našem spletnem arhivu.


Volilni večer na RTV Slovenija

Politiki lahko v nedeljo uidete, politika pa ne more uiti vam. Na spletnem mestu in na mobilni aplikaciji bomo dogajanje v nedeljo na vseh platformah spremljali v štabih strank in v volilnem središču v Cankarjevem domu. Kolegi na TV Slovenija bodo volilni studio odprli ob 18.30.

Ob 19. uri bomo na televiziji, radiu in rtvslo.si objavili izide vzporednih volitev, ki so pred podatki Državne volilne komisije prvi in natančen prikaz prihodnje politične krajine.

MMC bo takoj zatem na vidnih mestih portala spremljal preštevanje glasov, pri čemer bomo podatke zajemali neposredno iz podatkovne baze Državne volilne komisije (DVK). Nadaljevali bomo z neposrednim zbiranjem odzivov akterjev, analiz z referenčnimi sogovorniki in dogajanja na družbenih omrežjih.

V televizijskem studiu bo izide predčasnih volitev Tanja Gobec pospremila s kopico gostov. Osrednja komentatorja bosta Vika Potočnik in Janez Šušteršič, v analizi pa bodo sodelovali tudi Janja Božič Marolt (Mediana), Sebastjan Jeretič in Aljaž Pengov Bitenc - Pengovsky.

Na 1. programu našega radia vas bo od 19.30 skozi volilni večer vodil Tomaž Celestina, v ponedeljek pa bo povolilno kombinatoriko ob 17. uri predstavljala Tanja Starič.

Kampanja na višku, kampanja na podnu
Zadnje projekcije: Na vrhu SMC, SDS, DeSUS
Sklepno soočenje vseh strank