Udeležba je bila letos do 11. ure slabša kot pred tremi leti. Foto: BoBo
Udeležba je bila letos do 11. ure slabša kot pred tremi leti. Foto: BoBo
Glasovnice za predčasne volitve 2014
Glasovnice za predčasne volitve 2014. Foto: Jure Brankovič
Volišče
Volivci so svoje glasove že oddali. Volišča so bila odprta do 19. ure. Foto: Jure Brankovič
Že več kot 200 domnevnih volilnih kršitev

Po do zdaj znanih podatkih je bila najvišja volilna udeležba v volilni enoti Kranj, kjer je glasovalo 53,18 odstotka upravičencev, v volilnem okraju Ljubljana Vič - Rudnik III pa jih je glasovalo 58,70 odstotka. Najmanj jih je prišlo na volišča v volilni enoti Ptuj (45,85 odstotka), v volilnem okraju Lendava pa le 37,71 odstotka.

1.714.476 volilnih upravičencev je lahko tokrat izbiralo med 1.134 kandidati, ki so se potegovali za 90 poslanskih mest. Do 19. ure je bilo odprtih 3.142 rednih volišč in 55 volišč OMNIA, na katerih glasujejo volivci zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje je potekalo tudi na 32 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, kjer so bila volišča odprta med 9. in 17. uro po tamkajšnjem času. Do zaprtja volišč je veljal volilni molk.

Svoj glas je že prej oddalo rekordnih 66 tisoč volivcev, ki so glasovali predčasno. Za poslanska mesta se je sedmič v zgodovini samostojne države (povzetek preteklih parlamentarnih volitev) potegovalo 17 kandidatnih list, od tega jih 15 kandidira v vseh osmih volilnih enotah, dobili pa smo tudi poslanki ali poslanca italijanske in madžarske narodne manjšine.

Volilna komisija Zagorje ob Savi je sprejela sklep, po katerem je bilo volišče s sedežem v prostorih Krajevne skupnosti Čemšenik odprto do 20. ure. Kot so sporočili z Državne volilne komisije (DVK), je bilo volišče približno 20 minut zaklenjeno, saj je uslužbenka trgovine, ki je v istem objektu kot volišče, pomotoma zaklenila glavna vhodna vrata. Direktor službe DVK-ja Dušan Vučko je dejal, da se volilni molk v državi kljub omenjenemu zapletu ne bo podaljšal.

Volilni večer na RTV Slovenija
Na spletnem mestu in na mobilni aplikaciji smo dogajanje v nedeljo na vseh platformah spremljali v štabih strank in v volilnem središču v Cankarjevem domu, kjer smo pričakali nagovore volilnih zmagovalcev in poražencev.

Ob 19. uri smo na televiziji, radiu in rtvslo.si objavili izide vzporednih volitev, ki so pred podatki Državne volilne komisije prvi in natančen prikaz prihodnje politične krajine (za RTV Slovenija jih pripravlja Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana, d. o. o.). MMC je obenem na vidnih mestih portala spremljal preštevanje glasov, pri čemer je podatke zajemal neposredno iz podatkovne baze Državne volilne komisije (DVK). Neprekinjeno smo nadaljevali neposredno zbiranje odzivov akterjev, analize z referenčnimi sogovorniki in preglede dogajanja na družbenih omrežjih. Ob tem ste lahko želene televizijske in/ali radijske prenose spremljali na našem spletnem predvajalniku. Na voliščih, v strankarskih štabih, na ulicah in v volilnem središču pa je dogajanje za nas dokumentiralo šest fotografov partnerske agencije BoBo. Za družbeno omrežene pa smo vedno dosegljivi na @rtvslo.
Kolegi na TV Slovenija so volilni studio odprli ob 18.30. V studiu je izide predčasnih volitev Tanja Gobec pospremila s kopico gostov. Osrednja komentatorja sta bila Vika Potočnik in Janez Šušteršič, v analizi pa so sodelovali tudi Janja Božič Marolt (Inštitut Mediana), Sebastjan Jeretič in Aljaž Pengov Bitenc - Pengovsky.
Na 1. programu našega radia vas je od 19.30 skozi volilni večer vodi Tomaž Celestina, v ponedeljek pa bo povolilno kombinatoriko ob 17. uri predstavljala Tanja Starič.

Že več kot 200 domnevnih volilnih kršitev