Je Karl Erjavec s svojimi izjavami glede morebitne razsodbe arbitražnega sodišča prekoračil mejo? Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Je Karl Erjavec s svojimi izjavami glede morebitne razsodbe arbitražnega sodišča prekoračil mejo? Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Pisno opozorilo naj bi iz Haaga prišlo zaradi izjave, ki jo je dal minister Erjavec marca v intervjuju za velenjsko regionalno televizijo VTV, kjer je dejal: "Po informacijah, ki jih imam jaz, ki so sicer zelo neformalne, tudi na podlagi nekih občutkov, ki jih ima naša odvetniška skupina, ki je sestavljena iz najbolj uglednih svetovnih pravnikov za pomorsko pravo, nekako imamo neki optimizem, da bo arbitražno sodišče določilo ta stik z odprtim morjem".

Na Erjavčevo izjavo se je s pismom arbitražnemu sodišču konec aprila odzvalo hrvaško zunanje ministrstvo, ki je opozorilo, da to niso bili Erjavčevi prvi neprimerni komentarji.

Sodišče naj bi zahtevalo zadržanost glede postopkov in izjav
Kot so izvedeli pri Večernjem listu, je arbitražno sodišče odgovorilo tako Zagrebu kot Ljubljani in potrdilo, da so prejeli hrvaške pripombe. Zapisali naj bi, da zahtevajo zadržanost glede postopkov ali izjav, ki lahko intenzivirajo spor ali ogrozijo delovanje sodišča. Komentarje in ugibanja o odločitvi naj bi po njihovem mnenju dajala tako Erjavec kot slovenska agentka Simona Drenik.

"Kljub temu se zdi, da opozorilo za Erjavca ni bilo dovolj. Pred dvema dnevoma je zatrdil, da se pričakovanjem navkljub, da bi sodba bila lahko objavljena sredi leta, zgodi, da bo odločitev sprejeta po parlamentarnih volitvah a Hrvaškem," so še zapisali pri časniku. Dodali so, da pravni strokovnjaki niso želeli komentirati zadnje Erjavčeve izjave, ker so ocenili, da je absurdna.

Ministrstvo za zunanje zadeve postopka pred arbitražnim sodiščem ne more komentirati, ker je v celoti zaupen. Kot je že bilo večkrat pojasnjeno, Slovenija zaupnost postopka ves čas spoštuje in ga bo tudi v prihodnje.

V zvezi s pisanjem Večernjega lista glede pisma arbitražnega sodišča, za katerega časopis navaja, da je z njim seznanjen iz diplomatskih virov, je MZZ pojasnil, da gre za zaupen dokument, kar Slovenija spoštuje. Glede na omenjene enostranske informacije v hrvaških medijih pa Slovenija predlaga, da se omenjeno pismo v celoti javno objavi.