Unija si prizadeva za dogovor in ne sprejema igre obtoževanja, ki so jo začeli v Londonu, je vodja komisije Juncker poudaril na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju. "Ne izključujem dogovora," je dejal Juncker in zatrdil, da bo EU še razpravljal z Britanci. Opozoril je tudi, da se mora z dogovorom strinjati ne le britanski parlament, temveč tudi Evropski parlament.

Glavni pogajalec Evropske unije pri brexitu Michel Barnier med plenarno sejo Evropskega parlamenta v sredo v Bruslju. Barnier ocenjuje, da 22 dni pred napovedanim odhodom Britancev iz povezave dogovor med EU-jem in Združenim kraljestvom ni nemogoč, a je malo verjeten. Foto: EPA
Glavni pogajalec Evropske unije pri brexitu Michel Barnier med plenarno sejo Evropskega parlamenta v sredo v Bruslju. Barnier ocenjuje, da 22 dni pred napovedanim odhodom Britancev iz povezave dogovor med EU-jem in Združenim kraljestvom ni nemogoč, a je malo verjeten. Foto: EPA
Barnier, Juncker in Sassoli zavrnili Johnsonov predlog

Barnier: Britanski predlogi hipotetični in začasni
Glavni pogajalec Unije o brexitu Barnier je poudaril, da Unija zdajšnjih britanskih predlogov ne more podpreti, saj so hipotetični in začasni, medtem ko je ločitveni sporazum z irskim varovalom, o katerem so se dogovorili z nekdanjo premierko Thereso May, operativna, pravno vzdržna in trajna rešitev. A čeprav Unija in Britanija po Barnierjevih besedah trenutno nista na točki, ko bi se dalo najti dogovor, tudi on meni, da je z dobro voljo na obeh straneh dogovor še mogoč. Unija ostaja mirna, pozorna in spoštljiva ter na voljo 24 ur na dan, je še zatrdil.

Vodja politične skupine desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber (na  fotografiji) je obžaloval, da je strankarska politika za nekatere v Londonu pomembnejša od države. Vodja socialdemokratov Iratxe Garcia Perez pa je poudarila, da bodo podprli le rešitev, ki ne ustvarja meje med Irsko in Severno Irsko. Vodja liberalcev (RE) Dacian Ciolos se je pridružil oceni, da se je še mogoče izogniti brexitu brez dogovora, ki bi bil katastrofa. Predstavnik Zelenih Philippe Lamberts pa je poudaril, da nobena jurisdikcija na svetu ne bi sprejela takšnih predlogov, kot jih je posredovala vlada Borisa Johnsona, ki da ga je težko spregledati – želi kaotičen brexit in zanj okriviti EU.
Vodja politične skupine desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber (na fotografiji) je obžaloval, da je strankarska politika za nekatere v Londonu pomembnejša od države. Vodja socialdemokratov Iratxe Garcia Perez pa je poudarila, da bodo podprli le rešitev, ki ne ustvarja meje med Irsko in Severno Irsko. Vodja liberalcev (RE) Dacian Ciolos se je pridružil oceni, da se je še mogoče izogniti brexitu brez dogovora, ki bi bil katastrofa. Predstavnik Zelenih Philippe Lamberts pa je poudaril, da nobena jurisdikcija na svetu ne bi sprejela takšnih predlogov, kot jih je posredovala vlada Borisa Johnsona, ki da ga je težko spregledati – želi kaotičen brexit in zanj okriviti EU. "Na kocki je demokracija," je opozoril. Foto: EPA

Brexit, ki je predviden konec meseca oziroma 31. oktobra, bo verjetno zasenčil vse preostale teme vrha EU-ja, ki bo 17. in 18. oktobra v Bruslju, je v razpravi z evropskimi poslanci o bližajočem se vrhu ocenila finska ministrica za evropske zadeve Tytti Tuppurainen. Poudarila je, da je kaotičen brexit nevarno realističen scenarij, ki za nobeno stran ne more biti privlačna možnost. Ob trenutnih britanskih predlogih še ni mogoče doseči dogovora, a EU se je pripravljen pogovarjati še naprej, je dejala tudi ona.

Tusk sprašuje Johnsona: Kaj sploh želite?
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je medtem Johnsona obtožil, da se gre igro prevalitve krivde. "Ne želite dogovora, ne želite preložitve, ne želite preklica, kam greste?" je zapisal Tusk.

Sassoli: Brez napredka
Johnson se je v torek sešel tudi s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem, ki je dejal, da niso dosegli napredka. Iz Johnsonovega urada pa so po srečanju sporočili, da je ostalo "malo časa" za dosego novega pravno zavezujočega dogovora o izstopu. Ob tem Johnson ponavlja, da bo Združeno kraljestvo EU zapustilo 31. oktobra tudi brez dogovora. Premier to obljublja kljub zakonodaji, sprejeti prejšnji mesec, ki od njega zahteva, da EU zaprosi za preložitev brexita, če do 19. oktobra parlament ne bo potrdil dogovora, razen če bi poslanci in poslanke potrdili izstop brez dogovora.

Irski premier Leo Varadkar je dejal, da si bo prizadeval za dogovor o brexitu, a ne za vsako ceno. Foto: Reuters
Irski premier Leo Varadkar je dejal, da si bo prizadeval za dogovor o brexitu, a ne za vsako ceno. Foto: Reuters

Varadkar: Težko bo doseči dogovor do 31. oktobra
Irski premier Leo Varadkar je po torkovem pogovoru z britanskim premierjem Borisom Johnsonom ocenil, da bo "zelo težko" doseči dogovor o brexitu med Združenim kraljestvom in EU-jem do 31. oktobra, ki je rok za britanski izstop iz Unije. Kot je po poročanju BBC-ja dejal za irsko javno televizijo RTE, obstaja "velik prepad" med obema stranema. Varadkar je še opozoril, da je postal diskurz glede pogajanj v nekaterih krogih toksičen. "A kot veste, ne igram umazano. Menim, da tudi večina voditeljev v EU-ju ne igra umazano. Bili smo zelo jasni vse od referenduma," je dejal.

Irski premier je dejal, da si bo do "zadnjega trenutka" prizadeval za dogovor o brexitu, a "ne za vsako ceno" za Irsko, Severno Irsko in preostanek Evrope. Po njegovem mnenju ni zelo verjetno, da bodo dosegli dogovor pred vrhom EU-ja 17. oktobra, na katerem naj bi določili naslednje korake glede brexita.

Združeno kraljestvo zavrnilo dogovor, izpogajan v dobri veri
"V bistvu je Združeno kraljestvo zavrnilo dogovor, ki smo ga v dobri veri izpogajali z vlado premierke Therese May v dveh letih, zdaj pa pravzaprav pol tega dogovora spet dajejo na mizo in pravijo, da gre za popuščanje. Seveda pa to ni,"
je dejal Varadkar.

Cilj Irske: preprečitev trde meje
Dejal je še, da je njegova naloga, da od Združenega kraljestva zahteva izpolnitev zavez po referendumu o brexitu pred tremi leti o preprečitvi trde meje na irskem otoku in ohranitvi velikonočnega sporazuma, s katerim se je po več desetletjih prelivanja krvi, v katerem je umrlo več kot 3.500 ljudi, v Severno Irsko vrnil mir.