Alenka Bratušek na pogovoru pri predsedniku Evropske komisije. Foto: Twitter/Natasha Bertaud
Alenka Bratušek na pogovoru pri predsedniku Evropske komisije. Foto: Twitter/Natasha Bertaud
Alenka Bratušek
Za Jean-Clauda Junckerja to, da Bratuškova nima podpore domače politike, ne bo večja ovira, kot tudi ne dejstvo, da postopek oblikovanja kandidatne liste za evropskega komisarja preverja Komisija za preprečevanje korupcije. Foto: EPA
V ponedeljek je Junckerjeva predstavnica presenetljivo povedala, da je na pogovor povabil le Alenko Bratušek. Foto: Reuters
Bratuškova brez komentarja po sestanku
Vabljiva komisarska plača
Bratuškova prva odšla k Junckerju

"Vse bo gospod Juncker povedal," je bilo vse, kar je dejala ob odhodu iz Junckerjeve pisarne. Tudi Junckerjeva predstavnica za odnose z mediji po pogovoru ni dajala izjav. Novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je namreč v Bruslju začel niz pogovorov s kandidati, ki so mu jih države predlagale za komisarje.

Pred srečanjem z Bratuškovo je, je prek Twitterja sporočila njegova predstavnica za stike z javnostmi Natasha Bertaud, opravil pogovore s komisarskimi kandidati iz Latvije, Finske, Bolgarije in Nizozemske. Pogovori trajajo približno pol ure, kandidati pa se pri Junckerju vrstijo v enournih razmikih.

Po neuradnih informacijah se je danes pogovarjal s predvidenimi kandidati, ki naj bi imeli v prihodnji komisiji podpredsedniške položaje in neke vrste usklajevalno vlogo. Pogovori so trajali po približno pol ure, kandidati pa se pri Junckerju zvrstili v enournih razmikih.

Ali bo Juncker po pogovoru Bratuškovo tudi povabil v svojo ekipo, bo znano predvidoma do konca tedna, ko naj bi Juncker predstavil seznam komisarjev.

Bratuškova naj bi sicer ustrezala Junckerjevim izjavam, češ da potrebuje ženske, politike visokega profila, ki bodo učinkovito uresničevali program, ki ga je predstavil v parlamentu, je za Radio Slovenija poročala Erika Štular in dodala, da za adute Bratuškove veljajo prav upoštevanje bruseljskih priporočil, na primer glede sanacije bank, to, da je ženska, s premiersko izkušnjo in iz nekoliko zapostavljenega liberalnega tabora.

Zapleti tudi v drugih državah
Juncker bo, kot pravijo, opravil pogovore s kandidati iz veh 26 držav in tudi nekatere druge imajo zaplete - Belgija je sredi koalicijskih pogajanj o novi vladi in naj bi kandidata šele predlagala - najpozneje do četrtka. Nizozemski mediji se sprašujejo, ali bodo zaradi zamude pri tem dobili slabši resor, čeprav ponujajo uglednega zunanjega ministra Timmermansa. Iz Romunije poročajo o sporu med predsednikom in vlado, ker naj bi ta pozneje nominirala še žensko ime.

Medtem ko se nekatere še prepirajo o imenih, se druge države bojujejo za resorje. Francozom naj bi se - tako agencije - kljub nemškim pomislekom uspelo dogovoriti za želeni gospodarski resor. Juncker bo predvidoma do konca tedna predstavil seznam imen in jim nato do prihodnje srede dodelil podpredsedniška mesta in resorje. Ti ne bodo nujno enaki zdajšnjim. Bratuškova je doslej izpostavljala gospodarska področja: proračun, kohezijo, promet, je še poročala Erika Štular.

Nasprotovanje lahko oteži predstavitev
Parlament bo komisarske kandidate zaslišal zadnji teden septembra. In če bo med njimi tudi Alenka Bratušek, lahko nasprotovanje domače politike njenemu imenovanju oteži predstavitev pred evropskimi poslanci. Bratuškove namreč ne podpira večina slovenskih evropskih poslancev, ki bodo sodelovali pri njenem potrjevanju v Evropskem parlamentu, pa je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.

Druga največja politična skupina v Evropskem parlamentu - socialisti - se bodo, kot je napovedala tekmica Bratuškove Tanja Fajon, osredotočili na integriteto postopka oblikovanja kandidatne liste za evropskega komisarja, v okviru katerega sta sicer na seznamu poleg Bratuškove pristala tudi Fajonova in Karl Erjavec, ki pa nista dobila povabila na pogovor z Junckerjem.

Slovenski člani EPP-ja proti, Vajgl bo podprl kogar koli
Že zdaj pa so nepodporo napovedali evropski poslanci iz EPP-ja, Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin. Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) pa je za STA sporočil, da bo podprl kandidata ali kandidatko za komisarja, ne glede na politično opcijo ali stranko, iz katere prihaja.

Bratuškova brez komentarja po sestanku
Vabljiva komisarska plača
Bratuškova prva odšla k Junckerju