Alenka Bratušek naj ne bo slovenska evropska komisarka, opozarjajo (evro)poslanci s politične desnice. Foto: BoBo
Alenka Bratušek naj ne bo slovenska evropska komisarka, opozarjajo (evro)poslanci s politične desnice. Foto: BoBo
Miro Cerar
Cerarju večina evroposlancev svetuje, naj na prvi seji vlade imenuje drugega kandidata. Foto: BoBo

Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin, ki v Evropskem parlamentu delujejo pod okriljem EPP-ja, nasprotujejo kandidaturi Alenke Bratušek za evropsko komisarko, predsednika Evropske komisije Junckerja pa opozarjajo, da ni primerna za ta položaj. V sporočilu za javnost so tako opomnili, da se Slovenci "še dobro spominjajo nekaterih njenih evroskeptičnih dejanj in stališč" in dodali, da je Junckerjevo povabilo Bratuškove na pogovor spodbudilo "vsesplošno začudenje in neodobravanje slovenske javnosti".

"Bratuškova nas v resnici ni popeljala iz krize"
Njeni argumenti, da je kot predsednica vlade zaslužna za to, da je Slovenija na poti gospodarskega okrevanja, so po njihovem mnenju neutemeljeni, saj so razmere ravno nasprotne: Slovenija je kljub šibki gospodarski rasti, ki temelji predvsem na krepitvi tujih trgov, v izjemno težkem položaju. To po njihovem mnenju pomeni, da je ekonomska politika, ki jo je vodila Bratuškova, Slovenijo odpeljala še dlje od izhoda iz krize in je v popolnem nasprotju s smernicami, ki jih zagovarja EPP.

"Ob vseh drugih argumentih in okoliščinah, ki so vodile do tega, da je gospa Bratušek sploh postala kandidatka za komisarski položaj, se nam ta zdi ključnega pomena. Ravno takšno politiko je tudi Juncker osebno večkrat kritiziral," so poudarili.

"Cerar naj na prvi seji vlade izbere nekoga drugega"
Po njihovem mnenju bi moral prihodnji predsednik vlade Miro Cerar na prvi seji nove vlade izbrati drugo kandidatko ali kandidata za slovenskega komisarja, ki bo užival podporo Slovencev.

Fajonova: Juncker očitno izbral Bratuškovo
Evropska poslanka Tanja Fajon (S & D/SD), ki je tudi sama na seznamu kandidatov za evropskega komisarja, je že v ponedeljek dejala, da je Bratuškova očitno Junckerjeva kandidatka. Ali bo to sprejela tudi nova slovenska vlada oz. novi premier Miro Cerar, pa je vprašanje naslednjih dni. "Lahko samo rečem, da si želim, da bo v Bruselj odšla najboljša ekipa iz Slovenije," je povedala.

Šoltes opozarja: Zaslišanja niso tako enostavna, kot se zdi
Igor Šoltes
(Verjamem/Zeleni) pa je v ponedeljek dejal, da je odločitev o izbiri slovenskega komisarja v Junckerjevih rokah, ni pa želel komentirati, ali je Bratuškova najprimernejša kandidatka za ta položaj. "Bil sem prisoten pri zaslišanjih za t. i. začasne komisarje. Moram reči, da to ni tako enostavno, kot se morda zdi, zaslišanja so kar zahtevna, po drugi strani je pa res, da se glasuje v paketu," je povedal.

Vajgl bo podprl kogar koli iz Slovenije
Ivo Vajgl
(Alde/DeSUS) pa je za STA sporočil, da bo, ko se bo Juncker odločil med imeni, ki jih je dobil iz Slovenije, podprl kandidata ali kandidatko za komisarja, ne glede na politično opcijo ali stranko, iz katere prihaja. Edini pomislek bi imel, če izbrani kandidat po njegovi presoji ne bi mogel opravljati zaupane mu naloge - če bi bil zato premalo strokovno usposobljen in ne bi imel dovolj političnih izkušenj, potrebnih za to odgovorno delo. Da so te nepogrešljive, potrjuje tudi dejstvo, da visoke funkcije v EU-ju pogosto zasedajo nekdanji predsedniki oziroma predsednice vlad, ministri in poslanci iz različnih držav članic, je poudaril Vajgl in dodal, da se mu zdi potrebno, da se kampanja v povezavi s kandidati za komisarja utiša.

SDS: Cerar naj hitro sestavi vlado in umakne kompromitirano listo
Oglasili so se tudi v opozicijski stranki SDS - vodja poslanske skupine omenjene stranke Jože Tanko tako ni našel pohvalnih besed za nobenega izmed treh kandidatov (poleg Bratuškove in Fajonove še Erjavec). V tej zgodbi so osebni interesi postavljeni visoko nad interese države, je opozoril in dodal, da lahko Miro Cerar to težavo - če mu je v interesu - reši. Pohiteti mora s sestavo nove vlade ter njeno potrditvijo, nato pa bi lahko že na prvi seji vlade "umaknil predlog kompromitirane liste" in poslal novo ime.

S tem bi, še meni Tanko, lahko vsaj deloma popravil škodo, ki nastaja, "ko se poraženka volitev grebe za komisarski položaj". Če bi pohiteli, bi nov predlog lahko v Bruselj poslali še pred začetkom zaslišanja kandidatov v Evropskem parlamentu, je še dodal. Tanko je sicer še poudaril, da bodo svojim poslancem v primeru glasovanja o Bratuškovi predlagali, da je ne podprejo.