Vodja laburistov Jeremy Corbyn nagovarja parlament po glasovanju. Foto: EPA
Vodja laburistov Jeremy Corbyn nagovarja parlament po glasovanju. Foto: EPA

Evropska komisija je po izidu glasovanja ponovila, da preložitev zahteva soglasje vseh 27 držav članic EU-ja. Sporočili so, da bodo preložitev obravnavali na vrhu Unije, pri čemer bo na prvem mestu potreba po zagotovitvi delovanja institucij EU-ja.

Glavni pogajalec Unije o brexitu Michel Barnier je tvitnil, da je miren, da spoštuje britanske parlamentarne postopke ter da je odločen braniti interese EU-ja in zgraditi ambiciozne prihodnje odnose med EU-jem in Združenim kraljestvom, takoj ko bo to mogoče.

Krajši ali daljši odlog?

Izglasovani vladni predlog določa, da bo vlada, če bo parlament do 20. marca potrdil ločitveni sporazum, zaprosila EU za enkratno preložitev brexita do 30. junija. Mayeva je novo glasovanje o ločitvenem sporazumu napovedala za prihodnji teden.

Če poslanci ločitvenega sporazuma ne bodo potrdili do 20. marca, bo morala Mayeva na vrhu Evropske unije, ki se začne 21. marca, podati jasen razlog za preložitev in koliko časa bo trajala.

Britanski parlament je sicer v torek glasoval proti izpogajanemu ločitvenemu sporazumu med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo.

Poslanci so na današnjem glasovanju zavrnili predlagana dopolnila. Eno izmed njih je predvidevalo vnovični referendum o izstopu iz Unije.

Kaj se zgodi, če EU zavrne preložitev brexita?

Tusk poziva članice EU-ja, naj podprejo preložitev

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je dopoldne izjavil, da podpira daljšo preložitev izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije, če bo to Londonu pomagalo, da "znova razmisli o svoji strategiji". V Tuskovi tiskovni službi so po glasovanju sporočili, da k jutranjemu tvitu nimajo ničesar dodati.

Bo Bruselj Londonu namenil več časa, da zbistri misli okoli brexita in pripravi (nov) načrt izstopa? Foto: Reuters
Bo Bruselj Londonu namenil več časa, da zbistri misli okoli brexita in pripravi (nov) načrt izstopa? Foto: Reuters

"Med svojimi posvetovanji pred vrhom EU-ja bom države članice EU-ja pozval, naj bodo odprte za daljšo preložitev brexita, če se Veliki Britaniji zdi potrebno znova premisliti o strategiji za brexit in da doseže konsenz o tem," je zapisal Tusk na Twitterju. Kaj pomeni "za daljši čas", ni jasno. Tusk bo namreč konec prihodnjega tedna gostil vrh voditeljev sedemindvajseterice, na katerem bi lahko odobrili preložitev brexita, ki je trenutno predviden za 29. marec.

S tem je želel Tusk po navedbah medijev britanski premierki dati še zadnjo možnost, da spremeni svoja pogajalska izhodišča, predvsem nasprotovanje obstanku v carinski uniji z EU-jem.

Evropski uradniki so do zdaj vztrajali, da bi se lahko brexit za več mesecev preložil le ob morebitnih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji ali drugem referendumu o brexitu.

Poslanci v sredo zavrnili brexit brez dogovora z EU-jem

Spodnji dom britanskega parlamenta se je v sredo s 321 glasovi proti 278 izrekel proti temu, da bi Združeno kraljestvo iz EU-ja kadar koli izstopilo "brez ločitvenega dogovora in okvirov za prihodnje odnose". Gre za formulacijo, ki so jo oblikovali na podlagi sprejetega dopolnila, potrjuje pa, da poslanci zavračajo brexit brez dogovora v vsakem primeru, ne le 29. marca.

Dva tedna pred predvidenim izstopom Velike Britanije iz Evropske unije so še vedno na mizi vse možnosti. Foto: Reuters
Dva tedna pred predvidenim izstopom Velike Britanije iz Evropske unije so še vedno na mizi vse možnosti. Foto: Reuters
Britanski poslanci o preložitvi izstopa

Kaj bo z evropskimi volitvami na Otoku?

Kakršna koli preložitev brexita po 30. juniju bi zahtevala, da na Otoku organizirajo evropske volitve, ki bodo v drugih državah članicah potekale konec maja.

Glavni pogajalec EU-ja za brexit Michel Barnier, pa tudi več članic Unije, je London že pred glasovanjem opozoril, da želi EU pred kakršno koli razpravo o morebitni preložitvi brexita jasen odgovor Londona, kaj želi s tem doseči. Neki neimenovani visoki predstavnik povezave je slikovito dejal, da je bilo glasovanje v sredo v Londonu "kot Titanik, ki glasuje o tem, naj se mu ledena gora umakne s poti".

Evropski pogajalci tudi vztrajajo, da sta še vedno odprti obe možnosti ‒ da Združeno kraljestvo izstopi z dogovorom ali brez njega in da je Bruselj pripravljen na oba scenarija.