Ne glede na to, v kateri tuji državi boste preživeli počitnice, praviloma povsod velja, da so dohodni klici cenejši od odhodnih, zato se na telefon raje javljajte, kot da kličete sami. Foto: EPA
Ne glede na to, v kateri tuji državi boste preživeli počitnice, praviloma povsod velja, da so dohodni klici cenejši od odhodnih, zato se na telefon raje javljajte, kot da kličete sami. Foto: EPA
Pisanje sporočil
V EU-ju vas bo pošiljanje kratkega sporočila stalo 11 centov, prenos 1 Mb podatkov pa 80 centov. Foto: Reuters
Evropska komisija
Evropska komisija se trudi, da bi v nekaj letih izničila razlike med klici iz članic EU-ja v domovino in klicanjem znotraj lastne države. Pobudo, naj se na tem področju kaj stori, je pred leti dal slovenski evropski poslanec Lojze Peterle. Foto: MMC RTV SLO
Breda Kutin
V Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo na zmernost pri uporabi prenosnih telefonov v tujini, če ne želite visokih računov. Foto: MMC RTV SLO

V preteklih letih so se v medijih večkrat pojavile obupane zgodbe evropskih turistov ali poslovnežev, ki so med obiskom tuje države pozabili izklopiti doma naročene redne prenose podatkov s spletnih strani ali pa preprosto niso pomislili, da je dostop do mobilnega omrežja zunaj njihove države veliko dražji. Evropska komisija se je zato odločila, da bo na tem področju vsaj za območje EU-ja uvedla varovalko za potrošnike.

1. julija je tako začela veljati uredba, da morajo operaterji svojim uporabnikom določiti limit 50 evrov brez DDV-ja za storitev dostopa do spleta prek mobilnega omrežja v tujini. Ko uporabnik doseže 80 odstotkov tega zneska, ga operater opozori, ko je limit dosežen, pa mu dostop do spleta prekine. Če seveda uporabnik sam ne izrazi želje, da bi limit povečal ali ga povsem odpravil.

Cenejši klici in prenos podatkov
Komisija je ob tem odredila še znižanje cen podatkovnega gostovanja, ki so se zdaj z enega evra za prenesen megabajt podatkov spustile na 80 centov, naslednje leto pa naj bi prenos 1 Mb stal 50 centov. S tem se torej regulacija cen mobilnih operaterjev znotraj Evropske unije nadaljuje. Ukrepi so se sicer začeli pred petimi leti, ko so z uredbami določili poenotenje in postopno zniževanje cene klicev med državami EU-ja, v teh letih pa so se cene znižale za več kot 70 odstotkov.

Nazadnje so se cene znižale v začetku tega meseca, ko so se odhodni klici pocenili s 43 centov na 39 centov na minuto, prejeti klici pa z 19 centov na največ 15 centov na minuto (oboje brez DDV). Sprejem sporočila, da je uporabnik dobil novo govorno sporočilo, bo od zdaj brezplačen, poslušanje govornih sporočil pa bo še naprej plačljivo. Cena za pošiljanje kratkih pisnih sporočil bo ostala pri 11 centih na sporočilo.

Še cenejše bo klicanje v druge države članice Unije prihodnje leto, ko bo odhodni klic stal največ 35 centov na minuto (brez DDV), prejeti klic pa največ 11 centov na minuto (brez DDV). Cilj Evropske komisije je namreč, da bi se do leta 2015 razlika med cenami gostovanja in nacionalnimi cenami klicev s prenosnih telefonov približala ničli.

Operaterji vas bodo obveščali o porabi
Direktive EK-ja so seveda obvezne za vse mobilne operaterje v EU-ju, zato smo preverili, kako se bodo na najnovejše spremembe odzvali vodilni slovenski mobilni operaterji. Vsi seveda sledijo znižanju cen klicev in postavitvi limita za prenos podatkov.

Pri Mobitelu so osnovni limit postavili pri 60 evrih z vključenim davkom, vsak uporabnik pa bo prek SMS-a imel možnost, da si limit poljubno prilagodi ali pa ga izklopi. Simobil je prav tako postavil 60 evrov limita (z DDV-jem), zvišati pa ga bo mogoče na 120 oz. 180 evrov ali se odločiti za neomejen prenos tudi med gostovanjem. Tušmobil je že marca omejil prenos podatkov v tujini na 32 Mb, uporabniki pa ga lahko povečajo s klicem v njihov center. Pri T2 so limit postavili pri 50 evrih brez davka, uporabniki pa se lahko odločijo, da limita ne bodo imeli.

Previdno pri potovanju zunaj EU-ja
Ker so te omejitve vezane na gostovanje v državah EU-ja, počitnice pa mnogi Slovenci preživijo zunaj Unije, nas je zanimalo tudi, ali bo brskanje po spletu s prenosnim telefonom, recimo, na Hrvaškem še vedno pomenilo visok mesečni račun. Na Mobitelu in Tušmobilu so nam zagotovili, da so podatkovne limite uvedli za vsa gostovanja v vseh tujih državah, medtem ko Simobil in T2 upoštevata direktivo EU-ja le za države Unije. Vsi pa zagotavljajo, da svoje stranke, če zaznajo opazno povečano porabo, preventivno opozorijo.

Treba se je zavedati, da nižje cene klicev iz tujine ne veljajo za Hrvaško in preostale države, ki niso članice Unije. Zveza potrošnikov Slovenije je zato že opozorila, da slovenski operaterji zmanjšanje prihodkov vse bolj kompenzirajo z višjimi cenami na drugih koncih sveta. Noben izmed njih se namreč še ni uspel dogovoriti s hrvaškimi operaterji o uveljavitvi evrotarife, kar pod določenimi pogoji ponuja samo Izimobil.

Klici iz Hrvaške se dražijo
Mobitel je 1. julija cene klicanja s Hrvaške za naročnike pri vseh operaterjih celo zvišal na 1,15 evra na minuto, medtem ko so do zdaj klici v omrežju Tele 2 znašali 0,95 evra na minuto. Podražila se je tudi cena SMS-sporočila. Cene gostovanja na Hrvaškem so se glede na lani podražile tudi v Tušmobilu, pri katerem cena odhodnega klica znaša 1,05 evra na minuto.

V Zvezi potrošnikov Slovenije zato vsem, ki se boste za več dni odpravili k našim južnim sosedom, svetujejo, da se pozanimate, ali vaš telefon omogoča menjavo SIM-kartice. V tem primeru je namreč pametno kupiti predplačilno kartico na Hrvaškem, saj operater VIPNet ponuja bistveno cenejše klice v 16 držav, tudi v Slovenijo.