Foto: EPA
Foto: EPA

Podrobnosti pogovora niso znane, predsednika slovenske vlade in Evropskega sveta sta se sešla zunaj soja žarometov, predvideni nista bili niti sporočili za javnost.

Tako na slovenski strani kot v kabinetu predsednika Michela so pojasnili, da delovna večerja sodi med običajna srečanja predsednika Evropskega sveta z vodjo trenutno predsedujoče države.

Za Slovenijo je več kot polovica njenega evropskega semestra, med najbolj vročimi dosjeji pa je nedvomno zajetni sveženj s področja zdravja – odpornost proti novim krizam in krepitev evropske zdravstvene unije nista le odgovor Bruslja na posledice neusklajenega evropskega odzivanja na pandemijo covida-19, pač pa tudi glavna prioriteta slovenskega predsedovanja.

Pogajanja o predlogih Evropske komisije so v fazi tako imenovanih trialogov z Evropskim parlamentom.

Napredovala so tudi usklajevanja o dosjejih s področja notranjih zadev, predvsem o krepitvi mandata evropske agencije za kazenski pregon Europol, manj pa je za zdaj mogoče reči o napredku na področju širitve Evropske unije.

Pred iztekom slovenskega predsedovanja bosta v Bruslju še vrh Evropske unije in vzhodnih partneric in decembrski vrh voditeljev sedemindvajseterice.

Janša se je sestal tudi s komisarjem za pravosodje

Premier Janez Janša se je v Bruslju v četrtek že srečal z evropskim komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom. Govorila sta o ključnih dosjejih slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja, so sporočili iz vlade. Ali sta govorila tudi o evropskem javnem tožilstvu, ni znano, je poročal STA.

Slovenija je edina sodelujoča članica, ki še ni imenovala svojih delegiranih tožilcev v okviru evropskega javnega tožilstva (EPPO). K temu je večkrat pozval tudi Reynders, ki je pri tem opozoril na možnost ukrepanja komisije v primeru nespoštovanja uredbe o EPPO.

Janša naj bi se sestal še s komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem.

Srečanje Janše in Michela