Lampret, državni sekretar na ministrstvu za obrambo, je na predstavitvi glavnih dosežkov med predsedovanjem Slovenije Svetu EU-ja na obrambnem področju poudaril tudi objavo prvega osnutka strateškega kompasa. Ta je postavil politične smernice za razvoj evropske obrambe in varnosti v prihajajočem desetletju. Skupaj z evropsko službo za zunanje delovanje (EEAS) je imela Slovenija pomembno vlogo iskanja konsenza in je aktivno prispevala k pripravi prvega osnutka dokumenta, ki predstavlja dobro izhodišče za potrditev v času francoskega predsedovanja.

Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Ministrstvo za obrambo je v času predsedovanja sledilo trem prioritetam, ki so vključevale krepitev sodelovanja med Evropsko unijo in Natom na skupnih področjih, vključevanje Zahodnega Balkana v mehanizme in pobude evropske varnosti in obrambe, prav tako pa so poudarjali konkretne projekte za izboljšanje energetske učinkovitosti obrambnih sistemov.

V času slovenskega predsedovanja je prejel širšo podporo predlog o pripravi nove, tretje skupne izjave o sodelovanju EU-ja in Nata. Čeprav izjava ni bila podpisana konec leta, se je v času predsedovanja po Lampretovih besedah oblikovalo načelno soglasje držav.

Za ohranitev varnosti in stabilnosti na Zahodnem Balkanu je Slovenija kot predsedujoča na obrambnem področju vseskozi podpirala ohranitev izvršilnega mandata operacije EU-ja Althea v BiH-u. "Dodatno smo si prizadevali za čimprejšnjo zagotovitev financiranja bataljona za razminiranje oboroženih sil BiH-a preko ukrepov pomoči evropskega mirovnega instrumenta," je pojasnil.

Skladišče osebne zaščitne opreme

Na področju civilne zaščite je pri soočanju s pandemijo covida-19 Slovenija decembra lani v okviru zmogljivosti rescEU vzpostavila skladišče osebne zaščitne opreme. Projekt predstavlja konkreten prispevek Slovenije strateškim evropskim rezervam zalog medicinskih sredstev in osebne zaščitne opreme.

Logistična podpora Slovenske vojske

Na ministrstvu za obrambo so izvedli 32 dogodkov v Sloveniji in Bruslju, nekateri so zaradi pandemije potekali v videokonferenčni obliki. V času predsedovanja sta bili izvedeni tudi dve odmevni mednarodni vaji, in sicer vojaška vaja DRM2EX 2021 ob sodelovanju tujih vojska in civilne zaščite EU-ja ter vaja zaščite in reševanja ob potresu SIQUAKE2020.

Lampret je ob tem opozoril na ključno logistično podporo Slovenske vojske v času predsedovanja na nacionalni ravni. V vojašnici v Kranju je deloval operativni center s 185 vozniki, ki so pomagali pri 146 dogodkih v okviru predsedovanja in opravili 3287 prevozov.