Odvetniki Evropske unije na sodišču v Bruslju. Foto: EPA
Odvetniki Evropske unije na sodišču v Bruslju. Foto: EPA

Evropska unija je svojo kampanjo cepljenja na začetku zasnovala prav na cepivu AstraZenece. Pogodba med Brusljem in britansko-švedskim farmacevtskim podjetjem je določala, da bo AstraZeneca "po najboljših močeh" skušala Uniji dobaviti 300 milijonov odmerkov do konca junija. Vendar so jih zaradi zamud pri proizvodnji dobavili samo 100 milijonov.

Bruselj je zaradi zamude pri dobavi začel sodni postopek proti podjetju in zahteval dobavo 120 milijonov odmerkov do konca junija. AstraZeneca je v prvem četrtletju dobavila le 30 milijonov. EU je želel s tožbo prisiliti AstraZeneco, da do julija dobavi še 90 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.

Vendar sodišče zahtevi ni ugodilo. Razsodili so, da mora AstraZeneca EU-ju dobaviti 80,2 milijona odmerkov cepiva do 27. septembra.

15 milijonov odmerkov mora AstraZeneca dobaviti do 26. julija, naslednjih 20 milijonov do 23. avgusta in še zadnjih 15 milijonov do 27. septembra. Še 30 milijonov odmerkov je EU prejel ob začetku tožbe.

Ob morebitnem neupoštevanju rokov bo morala AstraZeneca plačati kazen v vrednosti 10 evrov za vsak nedobavljeni odmerek cepiva.

Von der Leyen: "Sodba podprla stališče, da AstraZeneca ni spoštovala zavez"

Obe strani sta uradno zadovoljni  razsodbo. Foto: EPA
Obe strani sta uradno zadovoljni razsodbo. Foto: EPA

Obe strani sta razglasili zmago na sodišču. Evropska komisija je pozdravila odločitev sodišča, predsednica Ursula von der Leyen pa je dejala, da je sodba podprla evropsko stališče, da AstraZenece ni spoštovala zavez.

Odvetnik Evropske unije je dejal tudi, da sodba pomeni, da bo AstraZeneca kot dokaz načela delovanja po najboljših močeh morala dostaviti tudi cepivo, proizvedeno v tovarni v Združenem kraljestvu, če bo to potrebno za izpolnitev obveznosti EU-ju. AstraZeneca je doslej zavračala dobavo Uniji v Oxfordu proizvedenih cepiv, saj so bila namenjena za Združeno kraljestvo.

AstraZeneca: "Sodba priznava, da so proizvodne težave vplivale na zamudo"

Tudi pri AstraZeneci so odločitev sodišča pozdravili. "Sodba priznava, da so proizvodne težave AstraZenece v tej situaciji brez primere bistveno vplivale na zamudo," so sporočili in potrdili, da morajo do konca septembra Uniji zagotoviti 80,2 milijona odmerkov. To številko bodo po njihovih navedbah "bistveno presegli" že ob prvi dobavi 15 milijonov odmerkov do 26. julija.

"AstraZeneca se zdaj veseli ponovnega sodelovanja z Evropsko komisijo za pomoč v boju proti pandemiji v Evropi," so še zapisali. Bruselj sicer po izteku ni obnovil pogodbe z AstraZeneco. Sklenili so pogodbo s podjetjema Pfizer in BioNtech za nakup 1,8 milijarde odmerkov njihovih cepiv do leta 2025.

Države članice EU-ja in Evropska komisija so prejšnji mesec vložile dve tožbi proti AstraZeneci. Druga tožba, ki zadeva domnevno kršitev pogodbe o dobavi, se bo nadaljevala poleti. Današnja razsodba se je nanašala na zahtevo EU-ja po pospešeni dobavi cepiv. Bruselj je tožbo vložil na belgijskem sodišču, ker je Unija pogodbo z britansko-švedsko družbo sklenila po belgijski zakonodaji.