Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tako EMA kot Cavaleri sta po objavi intervjuja poudarila, da koristi cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca pretehtajo tveganja pri vseh starostnih skupinah, zlasti pa pri starejših od 60 let.

Glede na prvotno poročanje italijanskega časnika naj bi Cavaleri dejal, da bi se morda morale države zaradi tveganja za nastanek redke oblike krvnih strdkov in ob dostopnosti drugih cepiv izogibati cepljenju z AstraZeneco tako pri mlajših kot tudi pri starejših od 60 let.

"Žal moje besede v nedavnem intervjuju za La Stampo niso bile pravilno interpretirane," je nato dejal v poznejši izjavi za Reuters. Cepivo AstraZenece ohranja "ugoden profil koristi in tveganj pri vseh starostih, še posebej pa pri starejših od 60 let", je dejal.

Tudi EMA je po objavi intervjuja na družbenem omrežju Twitter objavila kratko izjavo, češ da krožijo napačne informacije. "Situacija je taka: razmerje koristi in tveganj cepiva proti covidu-19 AstraZenece je pozitivno in cepivo ostaja odobreno za vse populacije," so zapisali.

V nedeljo zvečer je naslov članka spremenila tudi La Stampa in dodala pojasnila z naknadnimi komentarji Marca Cavalerija.

Ta je v pogovoru za časnik še predlagal, da bi cepivo podjetja Johnson & Johnson uporabljali za starejše od 60 let. Obe cepivi sta v Evropski uniji odobreni za starejše od 18 let, vendar se spopadata s kritikami zaradi poročil o sicer zelo redkih krvnih strdkih kot stranskem učinku, ki so se pojavljali pri mlajših ljudeh.

Zato je v nekaterih državah cepljenje z njima omejeno na starejše ljudi. Med drugim je tudi Italija po smrti 18-letnice, ki je umrla po cepljenju z AstraZeneco, v petek sporočila, da bodo z AstraZeneco cepili le še starejše od 60 let.

Poleg cepiv AstraZenece in podjetja Johnson & Johnson, ki sta vektorski cepivi, sta v EU-ju odobreni še cepivi Pfizerja in Moderne, ki temeljita na informacijski tehnologiji mRNK.