Vladimir Čižov. Foto: EPA
Vladimir Čižov. Foto: EPA

"Posredovali mu bomo ostro obsodbo in zavračanje te odločitve," je sporočil tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano. Bruselj rusko odločitev o prepovedi vstopa označuje za politično in popolnoma brez osnove ter pravne podlage. "To samo kaže, da je Rusija odločena nadaljevati po sovražni poti konfrontacije," je dodal Stano.

Sorodna novica Rusija prepovedala vstop predsedniku Evropskega parlamenta in komisarki Jourovi

Rusija je prejšnji petek prepovedala vstop osmim evropskim visokim predstavnikom kot odgovor na sankcije, ki jih je sprejela Unija. Moskva je takrat bruseljske sankcije označila za nezakonite in enostranske, Uniji pa so očitali netenje "protiruske histerije". Med nezaželenimi sta tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli in podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova.

Odnosi med EU-jem in Rusijo so se začeli zapletati po aretaciji opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Nato je Bruselj večkrat protestiral, ko ruske oblasti Navalnemu kljub poslabšanemu zdravstvenemu stanju niso omogočile obiska osebnega zdravnika v zaporu. Unija in ZDA so proti Rusiji uvedle obsežne sankcije, Rusija je odgovorila s svojimi sankcijami.

Diplomatski boj z Rusijo bijejo tudi posamezne države članice. Češka je izgnala večino ruske diplomacije, Rusija je storila enako. V znak solidarnosti s Češko je nato nekaj ruskih diplomatov izgnalo še več evropskih držav.