Madžarski premier je še prejšnji teden opozarjal EPP, da bi se lahko njegova stranka v Evropskem parlamentu pridružila drugi politični skupini. Foto: Reuters
Madžarski premier je še prejšnji teden opozarjal EPP, da bi se lahko njegova stranka v Evropskem parlamentu pridružila drugi politični skupini. Foto: Reuters

Potem ko je Orban še prejšnji teden opozoril, da bi se Fidesz lahko pridružil novi politični skupini v Evropskem parlamentu, če se bo izkazalo, da nadaljnje sodelovanje v EPP-ju ne bo v skladu z nacionalnimi interesi Madžarske, je zdaj Fidesz izrazil željo po obstanku v največji politični skupini v Evropskem parlamentu.

"Mislim, da je to za nas bolje. Prav tako je najbolje za EPP, da nas obdrži," je v pogovoru za nemški Die Welt dejal vodja Orbanovega kabineta Gergely Gulyas.

Kljub želji, da ostanejo v EPP-ju, pa Fidesz še vedno ne podpira kandidature vodilnega kandidata EPP-ja Manfreda Webra za predsednika Evropske komisije. Kot vodja politične skupine EPP-ja si je Weber prizadeval za kaznovanje Fidesza. EPP lahko najde drugega politika iz svojih vrst, ki bi lahko vodil komisijo, je dejal Gulyas.

Medtem ko je pred volitvami Fidesz grozil, da bo zapustil EPP, če bo politična skupina sodelovala s socialnimi demokrati, zelenimi in liberalci, zdaj po Gulyasovih besedah obstajajo vprašanja, pri katerih lahko Fidesz sodeluje s socialnimi demokrati, zelenimi in liberalci.

Posledica nezadostnega uspeha skrajne desnice?

Po evropskih volitvah, na katerih so skrajni desničarji dobili nižjo podporo od pričakovanj, skuša Orban zdaj preprečiti možnost, da bi EPP Fidsez izključil, piše nemška tiskovna agencija DPA. Orban je prejšnji teden tako odstopil od sporne pravosodne reforme, s katero je v Evropi sprožil zaskrbljenost za neodvisnost madžarskega pravosodja.

EPP, ki bo kljub močnemu upadu podpore na evropskih volitvah tudi v novem mandatu največja politična skupina v Evropskem parlamentu, je marca zamrznil članstvo Fideszu zaradi Orbanovih napadov na EU in njene institucije ter očitkov o nespoštovanju vladavine prava, medijske svobode in pravic manjšin.