Novoizvoljeni EU-poslanci Ivo Vajgl, Tanja Fajon, Igor Šoltes, Lojze Peterle, Romana Tomc, Milan Zver, Patricija Šulin, Franc Bogovič. Foto: BoBo
Novoizvoljeni EU-poslanci Ivo Vajgl, Tanja Fajon, Igor Šoltes, Lojze Peterle, Romana Tomc, Milan Zver, Patricija Šulin, Franc Bogovič. Foto: BoBo
Vsi novi poslanci, razen SDS-ove Patricije Šulin, so dobili tudi največ preferenčnih glasov. Foto: BoBo
Vzporedne volitve
Tako naj bi se glede na vzporedne volitve porazdelili slovenski sedeži v Evropskem parlamentu. Foto: MMC RTV SLO
Romana Tomc, Milan Zver in Patricija Šulin
SDS bo v novi sestavi Evropskega parlamenta zasedel tri sedeže. Foto: BoBo
Lojze Peterle in Franc Bogovič
Skupna lista NSi-ja in SLS-a je dobila dva mandata. Foto: BoBo
Igor Šoltes
Stolček v Evropskem parlamentu je dobil tudi Igor Šoltes. Foto: BoBo
Ivo Vajgl in Karl Erjavec
Ivo Vajgl je vozovnico za Bruselj tokrat dobil kot nosilec DeSUS-ove liste. Foto: BoBo
Tanja Fajon
SD v Bruslju spet zastopala Tanja Fajon, ki je po preferenčnih glasovih premagala predsednika stranke Lukšiča. Foto: BoBo
Koliko glasov so zbrali posamezni kandidati? Na seznamu tisti, z več kot 1.000 glasovi. (Ob kliku se fotografija poveča.) Foto: DVK
Volitve 2014: Volilni večer, 1. del
Izidi evropskih volitev
Kako je glasoval tipični volivec?
Kako smo volili? (vzporedne volitve)
Volitve čez dan
Izidi vzporednih volitev in prvi odzivi
Volilna udeležba nižja kot pred petimi leti

Po objavi vzporednih in delnih uradnih izidov volitev v Evropski parlament smo zbrali nekaj prvih odzivov tistih strank, ki so dobile največjo podporo in s tem sedeže v novem sklicu Evropskega parlamenta.


Zver: Izkazali smo evropsko usmerjenost

SDS je dobil tri mandate. Nosilec liste Milan Zver je dejal, da je ta njihov izid prvi korak k spremembam na slovenskem političnem parketu v letošnjem letu. Pohvalil je obe listi, tako SDS-ovo kot skupno listo NSi+SLS, ki sta izkazali evropsko usmerjenost, na levici pa so po njegovem mnenju poudarjali evroskepticizem, celo evrofobijo, in ljudi niso privabili na volišče. Povedal je, da je nizka volilna udeležba zaušnica medijem in politiki, to pa povezuje predvsem z odnosom medijev do evropskih institucij in z odnosom do demokracije.

Predsednik stranke SDS Janez Janša se je volivcem zahvalil za glasove in poudaril, da kažejo na to, da je v slovenskem prostoru zgolj ena stranka, ki ta trenutek ponuja resen program in kadrovsko ponudbo. Opozoril je na veliko razdrobljenost glasov med veliko število strank. Če se bo to zgodilo tudi na državnozborskih volitvah, je to po njegovih besedah slaba napoved za sestavljanje trdne vladne koalicije.

Na vprašanje, ali bi se bil pripravljen odreči vodenju stranke, če bi bilo to potrebno, da bi SDS lahko sestavil vlado po naslednjih volitvah v DZ, je Janša odgovoril, naj si skrbi glede sestavljanja koalicije delajo tisti, ki imajo danes dolge nosove in so računali, da bodo zmago dosegli zgolj z zlorabo institucij. "Naša konkurenca razen zlorabe pravosodja in procesa Patria ni imela drugega programa," je dejal Janša.

Kdo je dobil koliko preferenčnih glasov?
Preverite na strani DVK-ja.


Peterle računal na višjo udeležbo
Lojze Peterle, nosilec liste NSi-ja in SLS-a, je izrazil "veliko hvaležnost" za podporo skupni listi. Volivci in volivke so nagradili povezovanje SLS-a in NSi-ja, je dejal. Z dvema mandatoma so zelo zadovoljni, saj so podvojili število mandatov izpred petih let. "Izide bo treba natančno preučiti, da jih bomo lahko pravilno interpretirali. Trenutno me najbolj veseli skupni izid, saj smo okrepili ekipo. To je spodbuda za nadaljnje sodelovanje. Lahko se vprašamo, kakšen bi bil izid, če ne bi šli skupaj na volitve. Verjetno pa bomo imeli na strankah zanimive razprave." Peterle je povedal, da je računal na višjo udeležbo, razlog za slabo udeležbo pa vidi v kampanji in tem, da se v javnosti ustvarja slaba podoba Evropske unije. Dodal je še, da je na zadnjih evropskih volitvah stranka NSi sama dosegla boljši izid, in zato napovedal analizo kampanje.

Mešani odzivi na preferenčne glasove
Franc Bogovič
, predsednik SLS-a, se je v Evropski parlament prebil s preferenčnim glasom, čeprav je bil na listi zapisan zadnji. "Delali smo za skupno listo, na neki način je pošteno, da pride iz vsake stranke en poslanec." Tokrat je bilo po njegovem mnenju drobljenje glasov še posebej izrazito. Ker je NSi leta 2009 sam dosegel približno enak izid, pa je Bogovič spomnil, da jim je kljub temu zmanjkalo glasov za drugi mandat. "Če sem bil izvoljen s preferenčnim glasom, to pomeni, da so tudi volivci SLS-a skupni listi prinesli veliko glasov. Z naše strani obstaja iskrena želja po sodelovanju tudi v naprej," je dodal.

Precej razočaran pa je zvenel Aleš Hojs, član NSi-ja in 2. na listi. Mandata mu - čeprav je skupna lista dobila dva sedeža - ni uspelo osvojiti. "Da bo en sedež šel Bogoviču, sem napovedal že na sredini kampanje. Igrali so igro, v kateri so svoje volivce obvestili, da je treba preferenčni glas dati Bogoviču. Na koncu bomo v analizi lahko ugotovili, koliko glasov je Slovenska ljudska stranka sploh prinesla v skupni projekt, in ugotavljali, ali je ta projekt uspešen ali ne. Vsak je imel možnost nabirati preferenčne glasove, tako smo zapisali v sporazum, a očitno so se v SLS-u odločili, da bo ta "vsak" samo gospod Bogovič," je bil oster.

Matej Tonin (NSi) razloge za uvrstitev Franca Bogoviča v EP s preferenčnim glasom vidi v tem, da je imel "NSi na listi štiri močne kandidate, kjer so se glasovi razdelili, SLS pa je imel enega izjemno močnega kandidata, kjer so se glasovi koncentrirali". Z izidom je zadovoljen. "NSi je glede na parlamentarne volitve 2011 s 7. poskočil na 2. mesto. Če torej primerjamo številke, moramo biti zadovoljni. A ne skrivam, da smo pričakovali tri mandate in da se bodo glasovi še nekoliko razbili."

V SLS-u pa so zaradi mandata svojega predsednika zelo veseli. "Volivci imajo vedno prav, kot celotna ekipa smo dobro delali na terenu. Ljudje so očitno obkrožili to, kar so prepoznali kot dobro. Naši glasovi so dobro izkoriščeni, v nasprotju s prejšnjimi volitvami, ko so šli v pozabo," je dejal Jakob Presečnik. Še druga kandidatka z liste Monika Kirbiš Rojs pa je poudarila, da SLS do zdaj ni imel svojega evropskega poslanca, kar je bil velik primanjkljaj.

Šoltes: Volivci verjamejo v Verjamem
Nosilec liste Verjamem Igor Šoltes, ki mu je prav tako uspelo dobiti poslanski sedež, je "glede na volilno udeležbo pričakoval izid, ki so ga potrdili volivci". "Volivci verjamejo v Verjamem, zahvalil bi se vsem, ki so nam dali glas," je še dejal. Ponovil je, da bo Verjamem v bližnji prihodnosti prerasla v politično stranko in bo sodelovala na državnozborskih volitvah. "Večkrat smo dejali, do so evropske volitve ena izmed etap pri udejstvovanju vstopanja na politični parket," je dejal Šoltes.

Vajgl: Ekipa si je zaslužila ta izid
Ivo Vajgl bo v tokratnem sklicu EU-parlamenta predstavljal DeSUS. Svojo ekipo je označil za "sijajno" in dejal, da si je zaslužila ta izid. "Zgodil se je mali čudež," je dejal v v prvem odzivu za MMC. "Pomembno je, da Slovenija podpre in odpre medgeneracijski dialog," pa komentira pravzaprav matično temo, s katero se je podal na volitve. "Mladi so pomembni, a ne bomo dovolili, da se starejši prikrajšajo." Posvečal pa se bo tudi dozdajšnjemu delu, zunanji politiki, predvsem kriznim žariščem, ki niso v ospredju siceršnje pozornosti javnosti. "Sirija, Zahodna Sahara, Gorski Karabah," jih je naštel nekaj.

Posebej je dodal, da se je v Evropski parlament uspelo prebiti tudi nizozemski "sestrski" stranki, s katero bodo dejavno sodelovali. "EU je EU," je bil kratek in jasen pri vprašanju, koliko izid odslikava stanje v Sloveniji pred predčasnimi državnozborskimi volitvami. "Izid kaže na boljšo organiziranost desnice in totalno neorganizacijo levice."

Meni, da se morebitna odsotnost Janeza Janše na prihajajočih volitvah ne bo poznala. "Stranka mu sledi, predvsem pa je to stranka, ki bo očitno šla prek običajnih konvencij. V tujini velja, da se stranka tako obremenjenemu politiku odpove."
Mnenja o nepovezanosti teh in prihajajočih volitev pa predsednik DeSUS-a Karl Erjavec ne deli popolnoma. Pravi, da je današnji izid "dobra popotnica za lokalne in parlamentarne volitve". "Na volitvah v DZ bo zmagala levica. Prav je, da se stvari malo premešajo," je pospremil zmago desnice na evroparlamentarnih volitvah. Recept za uspeh sta po njegovem mnenju dober kandidat in strateško partnerstvo z zvezo upokojencev. "Kožuh Novakova je zares naredila izredno delo," se je posebej zahvalil predsednici zveze društev upokojencev. Nizko udeležbo obžaluje in pravi, da gre za trend.

Fajonova prehitela predsednika Lukšiča
SD je tokrat poslabšal svoj izid. Dobili so en mandat. Nosilec liste SD-ja Igor Lukšič ni bil izvoljen, temveč so volivci s preferenčnimi glasovi v EP poslali Tanjo Fajon. Lukšič kljub temu meni, da lahko socialna demokracija dokaže, da je močna alternativa desni koaliciji. Čestital je Tanji Fajon in dejal, da je ves čas kampanje sporočal, da so njegova prednostna naloga državnozborske volitve, in da se bo lahko, če bo izid obveljal, mirno pripravil na omenjene volitve. Pravi, da se je v tekmo za evropski stolček podal le zato, da bi stranka dosegla še boljši izid.

Tanja Fajon se je vsem zahvalila za podporo. Priznava, da o občutkih, kako je premagati predsednika stranke, še ni imela časa razmišljati. "Priznam, da me je izid presenetil, to je izjemna podpora volivk in volivcev. Zmagati s preferenčnim glasom tudi kot ženska v politiki se mi zdi oseben uspeh," je dejala. "Z rezultatom, da smo izgubili en mandat, ne morem biti zadovoljna, sem pa zadovoljna s svojim delom."

Za stranko pa po njenih besedah izid ni spodbuden in predvideva, da bo neke poteze treba potegniti. "Pričakujem, da bomo v SD-ju po volitvah stopili skupaj, dobro razmislili in se pripravili na državnozborske volitve," je dodala. Ne izključuje povezovanja z novimi strankami leve opcije. "Pričakujem, da bomo v slovenski politiki sposobni delati več povezovanj kot razdruževanj, kot smo bili temu priča v preteklosti." Na vprašanje, ali to pomeni več žensk v politiki, pa je odgovorila, da ima še vedno v mislih stavek (premierke Alenke Bratušek ob odstopu), da za ženske čas šele prihaja.

Han: SD je doživel neuspeh
Vsaj na videz je bil z izidom v SD-ju najbolj nezadovoljen Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD-ja. Navsezadnje je edini odkrito priznal poraz stranke na volitvah. "Mislim, da gre za strankarski neuspeh. Dobili smo sorazmerno malo glasov. Res je, da so bile na levici stranke razbite, zato je moj poziv še toliko bolj aktualen, če želimo imeti Slovenijo še socialno in levo usmerjeno. Jutri je nov dan, stranka se bo znala organizirati in iti s socialdemokratskimi vrednotami na državnozborske volitve," je povedal Han.

Kmetijsko-okoljski minister Dejan Židan pa je na vprašanje, ali je bilo vodenje SD-ja na evropskih volitvah Igorja Lukšiča napaka, odgovoril, da je bila lista potrjena s širšim soglasjem v stranki. "Ljudje imajo preprosto dovolj politike in si želijo, da politika dela, ne pa da draži ljudi. To se dogaja letos, ko gremo kar trikrat na volitve. Ljudje hočejo, da se politiki dogovarjamo in uspešno rešujemo probleme ter da se v državi pozna neko boljše stanje," je nizko udeležbo komentiral Židan.

Predsednik DZ-ja in član SD-ja Janko Veber pa meni, da je na slab izid levice vplivala velika razdrobljenost glasov. "To je nekaj, kar bo treba skrbno analizirati in sprejeti določene ukrepe, zato da se čim bolj pripravimo za nadaljnje delo. Želel sem si uspeha evropskih socialistov in Martina Schulza, ker bi Evropa lahko oblikovala drugo politiko, ki ne bi toliko temeljila na tem, da se denar odliva v davčne oaze in ga ne obdavčujemo. Očitno so pri odločitvah ljudi prevladali nekateri drugi predlogi in to je treba spoštovati," je dejal Veber.

Volitve 2014: Volilni večer, 1. del
Izidi evropskih volitev
Kako je glasoval tipični volivec?
Kako smo volili? (vzporedne volitve)
Volitve čez dan
Izidi vzporednih volitev in prvi odzivi
Volilna udeležba nižja kot pred petimi leti