Junckerju se njegovi načrti zapletajo, saj več voditeljev meni, da sta njegov federalizem  in želja po oblikovanju 'Združenih držav Evrope' v današnjem času neprimerna. Foto: Reuters
Junckerju se njegovi načrti zapletajo, saj več voditeljev meni, da sta njegov federalizem in želja po oblikovanju 'Združenih držav Evrope' v današnjem času neprimerna. Foto: Reuters
David Cameron in Jean-Claude Juncker na nasprotnih bregovih. Foto: EPA
Evroskeptični val je volitve preplavil tudi z Otoka, kjer je protiunijska stranka UKIP Nigela Faragea (na sliki) pridobila okoli sto sedežev, Cameronovi konservativci pa so jih izgubili 110. Foto: EPA

Predtem je britanski premier David Cameron opozoril, da bi Velika Britanija lahko izstopila iz Evropske unije, če bi nekdanji luksemburški premier postal predsednik Evropske komisije. Nad njim ni navdušen niti Renzi, ki je med govorom v Trentu poudaril, da je za odločitev, kdo bo nasledil Joseja Manuela Barrosa na čelu Evropske komisije, potrebna razprava, saj Juncker, čeprav prihaja iz Evropske ljudske stranke, ki je slavila na nedavnih volitvah v Evropski parlament, ni "samodejna izbira".

Predsednika Evropske komisije izbirajo voditelji EU-ja, a mora biti potrjen v parlamentu, kjer so se na volitvah prejšnji konec tedna močno okrepili desničarski evroskeptiki. Evropska ljudska stranka, ki je na volitvah osvojila največ sedežev, si je za svojega kandidata izbrala Junckerja.

Kot poroča Spiegel, je Cameron ob robu torkovega vrha EU-ja v Bruslju dal jasno vedeti, da bi množična podpora Junckerju tako zelo destabilizirala britansko vlado, da bi morali predčasno razpisati referendum o nadaljnji vlogi Velike Britanije v Uniji, na njem pa bi z veliko verjetnostjo Britanci izstop tudi podprli.
Juncker optimističen
Juncker je medtem voditelje EU-ja pozval, naj se pri svoji odločitvi ne uklonijo pritiskom manjšine. "Evropa se ne sme pustiti izsiljevati," je dejal Juncker in dodal, da ga podpira široka večina krščanskodemokratskih in socialističnih voditeljev v Evropskem svetu, pri tem pa je "optimističen", da bo do sredine julija izvoljen na položaj.

Junckerja sta sicer za novega predsednika Evropske komisije podprla tako Angela Merkel kot Evropski parlament, ima pa tudi podporo Slovenije, kot je potrdila predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek.

Po navedbah Spiegla je Cameron, ki se mu zdi Juncker preveč federalističen, kar bi lahko škodilo njegovim prizadevanjem za obnovitev britanskih vezi z EU-jem, luksemburškega kandidata zavrnil z besedami: "Obraz iz 80. let ne more rešiti težav prihodnjih petih let."

Pozivi k takojšnjemu referendumu
Cameron se je zavezal k ponovnim pogajanjem o pogojih britanskega članstva v EU-ju, ob morebitni zmagi njegovih konservativcev na volitvah prihodnje leto pa bi do konca leta 2017 lahko razpisal referendum o tem, ali naj Velika Britanija ostane v Uniji ali naj iz nje izstopi. Potem ko je njegova stranka na evropskih volitvah pristala šele na tretjem mestu - premagala jo je britanska protiunijska stranka UKIP -, je v ponedeljek zavrnil pozive, naj referendum razpiše že zdaj.

Po pisanju Bilda naj bi Junckerjevo imenovanje skušal preprečiti tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki si na tem mestu želi Francoza. Hollande naj bi nemški kanclerki Angeli Merkel dejal, da zaradi močne predstave desničarske Nacionalne fronte na evropskih volitvah njegova vlada nujno potrebuje prepoznavnost, za mesto predsednika Evropske komisije pa je predlagal svojega nekdanjega finančnega ministra, Pierra Moscovicija.