Tokratne evropske volitve je zaznamovala predvsem nizka udeležba. Foto: BoBo
Tokratne evropske volitve je zaznamovala predvsem nizka udeležba. Foto: BoBo
Volitve so zaušnica levici, ki se mora povezati, meni Pribac. Foto: BoBo
Sodeč po vzporednih volitvah, so bili vsi evropski poslanci in poslanke razen Patricije Šulin (SDS) izvoljeni s preferenčnim glasom. To "kaže, da so za volivce pomembne tudi osebnosti, ne le stranke", je dejal Makarovič. Foto: BoBo

Makarovič je dejal, da so zanj izidi "relativna zmaga SDS-a in absolutna zmaga opozicije". "Izid deluje tudi kot popolna nezaupnica dosedanji vladajoči opciji," je dejal. PS kot vodilna stranka donedavne vlade je ostala celo brez poslanca, je izpostavil, celotna vladna koalicija pa bo, kot je poudaril, imela le četrtino slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu.

Pribac: Zmagala je stranka z obsojenim predsednikom
Vrstni red glede podpore listam je za Pribca pričakovan. Kot pomembno je izpostavil, da je zmagal SDS, torej stranka, katere predsednik je bil pravnomočno obsojen, volivci pa so imeli za refleksijo obsodbe na voljo več tednov. Tega nihče ne omenja, kot da je to nekaj normalnega, pa to ni, je poudaril Pribac. Zanj je največje presenečenje to, da se je SD-ju "komajda uspelo" uvrstiti v parlament. SD je namreč po vzporednih volitvah prejel 7,9 odstotka in en mandat.

Pribac je izpostavil tudi, da je bila namesto Lukšiča izvoljena Tanja Fajon. Ta izid bo imel "politične posledice na slovenskem političnem prizorišču", in to tako za SD kot za predsednika stranke Lukšiča. Če bodo izidi obveljali, bo to po mnenju Makaroviča "hud osebni poraz predsednika SD-ja".

Levica oziroma, kot je dejal Pribac, "pogojno rečeno levica" je plačala ceno razdrobljenosti. Sama si je skopala jamo že s sestavo list, je poudaril Pribac. Delitev glasov med leve stranke in liste je označil za "zapravljen potencial levega volilnega telesa", to pa je lekcija za levico za naslednje volitve, lokalne in državnozborske.

Pribac: Slabe napovedi za levico za parlamentarne volitve
Leve stranke so danes prejele zaušnico, je povzel Pribac, ki je opozoril na to, da so te volitve potekale na "lep poletni dan". Če bodo parlamentarne volitve julija, pa bo takratni izid po Pribčevem mnenju podoben tokratnemu. Lepe dni se levim volivcem po njegovem mnenju namreč zdi škoda "zapraviti za to, da bi prispevali nekaj k stabilnosti političnih razmer". "Mladi in levi so se odločili, da bodo svoj čas posvetili uživanju lepega dne in ga ne "izgubljali" z udeležbo na volitvah," je še dejal Pribac.

Makarovič: Padanje udeležbe je trend
Pribac je dejal, da je nizka udeležba "relevantna značilnost tokratnih evropskih volitev, ki je verjetno odraz odnosa, ki je v slovenskem volilnem telesu do EU-ja". Ta odnos je po njegovem mnenju verjetno povezan z grožnjo trojke in s tem, "da je EU prepoznan kot nosilec globalizacije in neoliberalizma, ki nažira socialno državo, socialno pravičnost, in to so Slovenci izrazili s tem, da niso odšli na volišča".

Evroskeptikov je bilo med kandidati malo. Mednje Pribac uvršča Zmaga Jelinčiča in Jožeta Mencingerja, ki pa oba nista bila izvoljena. Volivci so evroskepticizem tako izrazili s tem, da na volišča sploh niso šli, je dejal.

Tudi Makarovič je komentiral nizko udeležbo. "Na splošno smo v trendu padanja volilne udeležbe, kar bo veljalo tudi za volitve v DZ, kjer pa lahko vseeno pričakujemo znatno večjo udeležbo kot na evropskih," je dejal.