"Slovenci, ki živimo v Italiji in imamo dvojno državljanstvo, lahko glasujemo v obeh državah, in to brez kakršne koli posledice ali sankcije," je dejal Terpin. Foto: BoBo
Volišče
Volivci lahko volijo ali v državi članici prebivanja ali v matični državi članici, nihče pa ne sme na istih volitvah voliti več kot enkrat. Foto: BoBo

Evropska direktiva res določa, da lahko volivci uresničujejo svojo volilno pravico v državi članici prebivanja ali v matični državi članici, nihče pa ne sme na istih volitvah voliti več kot enkrat, so na ministrstvu za notranje zadeve zanikali navedbe kandidata SDS-a na evropskih volitvah Damijana Terpina.

"Slovenci, ki živimo v Italiji in imamo dvojno državljanstvo, lahko glasujemo v obeh državah, in to brez kakršne koli posledice ali sankcije," je v odzivu na članek v časopisu Slovencev v Italiji dejal Terpin. Primorski dnevnik je namreč 14. maja objavil članek, v katerem trdi, da Slovenci v Italiji, ki imajo poleg italijanskega tudi slovensko državljanstvo, lahko volijo samo v Italiji ali samo v Sloveniji.

Po Terpinovih besedah so zamejski Slovenci, ki so na dom že prejeli glasovnice za evropske volitve, začeli dvomiti, ali lahko glasujejo tudi v Sloveniji. "S to akcijo, s katero je povezano tudi ministrstvo za notranje zadeve, ki očitno ni posredovalo pravilnih informacij, jim je bila kršena volilna in ustavna pravica," je še dejal Terpin, sicer deželni tajnik Slovenske skupnosti.

Vsak lahko voli le enkrat
A na ministrstvu za notranje zadeve njegove besede zavračajo in pojasnjujejo, da vsak lahko voli le enkrat. Navajajo, da naša država res ne vodi evidence o morebitnem dvojnem državljanstvu. Vendar zakon o evidenci volilne pravice določa konkretne vzvode, ki preprečujejo dvojno glasovanje v tistih primerih, ko se na primer državljan druge države odloči, da bo glasoval v Sloveniji - ko je torej treba preprečiti, da bi lahko glasoval tudi v matični državi - in ko se naš državljan odloči, da bo glasoval v tujini - ko morajo preprečiti, da bi lahko glasoval tudi v Sloveniji.

Države se obveščajo o spremembah volilne pravice
Vse države članice imajo ustanovljene kontaktne točke, prek katerih poteka preverjanje volilne pravice in obveščanje o spremembah volilne pravice, ki vpliva na vpis v nacionalne volilne imenike in v nadaljevanju tudi na možnost glasovanja, pojasnjujejo na MNZ-ju in dodajajo: "V primeru, da so se državljani drugih držav odločili, da bodo glasovali v Sloveniji, je ministrstvo za notranje zadeve v njihovi matični državi preverilo obstoj volilne pravice, ki predstavlja podlago za vpis v slovensko evidenco volilne pravice za volitve v Evropski parlament. Po izvedenem vpisu tujca v slovensko evidenco volilne pravice smo o tem obvestili vsakega posameznika, hkrati pa tudi matično državo, ki mora sama zagotoviti, da takšnega volivca črta iz svoje evidence oziroma volilnega imenika, s čimer se prepreči možnost dvojnega glasovanja."

"Prav tako smo v primeru, ko nas je druga država članica obvestila, da slovenski državljan želi glasovati v tujini, preverili obstoj njegove volilne pravice, ga brisali iz evidence volilne pravice v Sloveniji in tujo državo obvestili, da ga lahko vpiše v svoje evidenco in v volilni imenik svoje države, s čimer se prepreči možnost dvojnega glasovanja," postopke še pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve.

"Pripadniki manjšine že lahko glasujejo dvakrat"
Terpin je sicer svoje prepričanje med drugim utemeljil še z dejstvom, da tudi v Sloveniji pripadniki italijanske manjšine glasujejo dvakrat za državnozborske volitve, in sicer tako s seznama pripadnikov italijanske manjšine za zajamčen sedež zastopnika italijanske manjšine v slovenskem parlamentu in istočasno za katero koli od preostalih strank. Izjema od pravila "en človek in en glas" torej že obstaja, je poudaril.