Začelo se je tudi predčasno glasovanje. Foto: MMC RTV SLO
Začelo se je tudi predčasno glasovanje. Foto: MMC RTV SLO

Volivci, ki bi želeli na dan glasovanja glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, morajo svojo željo do danes sporočiti okrajni volilni komisiji, v nedeljo, na dan glasovanja, pa bodo lahko glasovali na posebnih, t. i. voliščih OMNIA, ki bodo razvrščena po vsej državi.

Do danes je mogoče zaprositi tudi za glasovanje na domu. Zanj lahko zaprosijo volivci, ki zaradi bolezni ali slabše gibljivosti ne bodo mogli priti na volišča in jih bo tako v nedeljo na domu obiskal t. i. leteči odbor.

Izteče se tudi rok, do katerega lahko volivci zahtevajo glasovanje na volišču, ki je dostopno invalidom, pa tudi rok, do katerega morajo tisti, ki v Sloveniji nimajo stalnega prebivališča, a želijo na dan glasovanja glasovati v Sloveniji, to svojo namero sporočiti okrajni volilni komisiji.

Predčasno glasovanje še v četrtek
Od torka do četrtka poteka tudi predčasno glasovanje za tiste, ki v nedeljo ne bodo mogli glasovati. S seboj morajo imeti (le) osebni dokument, glasujejo pa tako, da pred listo, ki ji želijo nameniti glas, obkrožijo zaporedno številko. Poleg tega lahko obkrožijo tudi zaporedno številko pred enim izmed kandidatov z iste liste, ki mu želijo dati prednostni glas.
Kot so sporočili z Državne volilne komisije, se je do zdaj zbranih podatkih okrajnih volilnih komisij predčasnega glasovanja udeležilo 11.8626 ljudi, kar predstavlja 0,7 odstotka vsega volilnega telesa.