Novi mandatar postopek izbora slovenskih kandidatov za EU-komisarja ocenjuje kot neustrezen. Foto: BoBo
Novi mandatar postopek izbora slovenskih kandidatov za EU-komisarja ocenjuje kot neustrezen. Foto: BoBo
Kdo bo novi evropski komisar?

Vlada, ki še opravlja tekoče posle, je kot kandidate za evropskega komisarja predlagala premierko v odhodu Alenko Bratušek, prvaka DeSUS-a Karla Erjavca in evropsko poslanko Tanjo Fajon. Medtem pa so si v stranki SMC želeli, da bi bil slovenski predstavnik v Evropski komisiji še naprej dozdajšnji okoljski komisar Janez Potočnik.

V SMC-ju zato po Cerarjevih besedah postopek predlaganja komisarja obžalujejo in ga označujejo kot neustreznega, saj tudi njihov predlog ni bil spoštovan.

Cerar tako napoveduje, da bodo v prihodnjih dneh ali tednih tudi sami izrazili svoje stališče, najprej pa želi počakati na odločanje DZ-ja o predlogu za mandatarja. Ali to pomeni nov predlog ali podporo komu s seznama, ni jasno.

Po poročanju TV Slovenija pa naj bi po strankarskih namigih že potekal spopad v zakulisju. Tako naj bi evropsko poslansko Tanjo Fajon, ki jo podpirajo evropski socialisti, novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker že povabil na pogovor.

Sestanek z Junckerjem čaka tudi predsednika DeSUS-a Karla Erjavca, ki je potrdil, da pričakuje, da naj bi se z Junckerjem sestal po 30. avgustu, ko bodo imenovani predsednik Evropskega sveta, visoki predstavnik EU-ja za zunanje zadeve in vodja evroskupine. Kdaj in če naj bi se pri Junckerju oglasila Bratuškova, pa ni znano.

Kdo bo novi evropski komisar?