Kdo bo v Junckerjevi ekipi in ali jo bo Evropski parlament podprl? Foto: Reuters
Kdo bo v Junckerjevi ekipi in ali jo bo Evropski parlament podprl? Foto: Reuters
Catherine Ashton
Več imen se poteguje za mesto visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja, ki ga je do zdaj zasedala Britanka Catherine Ashton. Foto: EPA
Ženska
Juncker je obljubil, da bo v Komisiji vsaj devet žensk, a ima zaradi te obljube zdaj velike težave. Foto: EPA
Tanja Fajon, Karl Erjavec, Alenka Bratušek
Ker se v vladi niso mogli zediniti o enem kandidatu, so v Bruselj poslali tri imena. Foto: BoBo

Evropska komisija, nekakšna vlada Evropske unije, predlaga in izvaja zakone, ki vplivajo na življenje več kot 500 milijonov državljanov. Prihodnji predsednik komisije, Luksemburžan Jean-Claude Juncker, je še v četrtek pozival države, naj na ta položaj predlagajo kandidatke, a koliko uradnih predlogov je do izteka roka, torej do konca julija, prišlo v Bruselj, ni povsem jasno, poroča Matjaž Trošt, dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja.

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je prejel okvirne predloge o komisarskih kandidatih od 25 članic Evropske unije, manjkata še Belgija in Bolgarija. Juncker ob tem pozdravlja dejstvo, da je več članic na njegov poziv in včasih tudi na njegovo vztrajanje predlagalo zelo sposobne ženske, je povedala Junckerjeva predstavnica Natasha Bertaud. Zgodnji seznam kandidatk in kandidatov novemu predsedniku komisije omogoča, da začne premislek o možnostih za sestavo komisarske ekipe, ki jo namerava uradno in javno predstaviti v začetku septembra. Do takrat imen in resorjev ne bodo komentirali.

Znano je, da se je Belgija odločila preložiti odločitev na drugo polovico avgusta, Romunija se je odločila za zdajšnjega komisarja Ciološa, Portugalska naj bi odločitev sprejela v petek, Nizozemska in Danska v četrtek še nista predlagali kandidatov. Danska naj bi se sicer po napovedih odločila za minsitrico za izobraževanje Antorinijevo, Bolgarija za zdajšnjo komisarko Georgievo, med zadnjimi se je sinoči odločal italijanski premier Renzi, še pred tem poljska vlada. Ta je za komisarja predlagala zunanjega ministra Radeka Sikorskega, z očitno izraženo željo, da bi prevzel resor, ki ga vodi visoka zunanjepolitična predstavnica Catherine Ashton.

Italija je šla še korak dlje. Njen premier je tamkajšnjo zunanjo ministrico Mogherinijevo tako rekoč kar prijavil na položaj lady Ashton, ne glede na to, da je pred dobrima dvema tednoma na zasedanju voditeljev držav z istim predlogom pogorel. Naslednika ali naslednico lady Ashton naj bi države določile konec avgusta, potem bo znano, koga je Juncker izbral v svojo ekipo - po besedah virov blizu Junckerja ima Alenka Bratušek od slovenske trojice največ možnosti, dodaja Trošt.

Najbolj prestižna mesta v Komisiji so resorji za gospodarstvo, notranji trg, konkurenco, trgovino in energetiko, razdeliti pa bo treba tudi druge pomembne stolčke, kot so visoki zunanjepolitični predstavnik, predsednik Evropskega sveta in vodja evroobmočja. Voditelji držav članic bodo na vrhu 30. avgusta odločali o najpomembnejših položajih, predlagano Junckerjevo ekipo pa mora nato potrditi še Evropski parlament. Trenutni Komisiji pod vodstvom Joseja Manuela Barrosa se mandat izteče 31. oktobra.

Katere kandidate so posamezne vlade že uradno predlagale oziroma naj bi jih glede na poročila in namige? Poglejmo po državah.

AVSTRIJA: Znova je kandidat Johannes Hahn, trenutni komisar za regionalno politiko.
BELGIJA: Še brez odločitve. Komisar za trgovino Karel De Gucht si želi ostati v Komisiji, a nima dovolj podpore, zato bi lahko komisarka postala Marianne Thyssen. Končna izbira je odvisna od pogajanj o novi belgijski vladi, ki po volitvah 25. maja še ni oblikovana.
VELIKA BRITANIJA: Kandidat je Jonathan Hill, nekdanji vodja lordske zbornice.
BOLGARIJA: Dozdajšnja evropska komisarka za humanitarne zadeve Kristalina Georgieva je kandidatka za novo visoko zunanjepolitično predstavnico EU-ja, za kar lobira odhajajoči premier Plamen Orešarski, a njegova vlada je 23. julija odstopila, zato bo kandidata predlagala začasna vlada.
HRVAŠKA: Kandidat je dozdajšnji komisar za varstvo potrošnikov Neven Mimica.
CIPER: Kandidat naj bi bil nekdanji tiskovni predstavnik vlade Christos Stylianides.
ČEŠKA: Kandidatka je ministrica za razvoj Vera Jourova.
DANSKA: Brez predlaganega kandidata.
ESTONIJA: Kandidat je nekdanji premier Andrus Ansip.
FINSKA: Znova je kandidat dozdajšnji komisar za gospodarstvo in nekdanji finski premier Jyrki Katainen, ki pa bo verjetno v novi komisiji dobil drug resor.
FRANCIJA: Kandidat je nekdanji finančni minister Pierre Moscovici, ki si želi prevzeti resor za gospodarstvo, a Nemčija ima glede tega zadržke.
NEMČIJA: Znova je kandidat dozdajšnji komisar za energetiko Günther Oettinger.
GRČIJA: Kandidat je obrambni minister Dimitris Avramopoulos.
MADŽARSKA: Kandidat je zunanji minister Tibor Navracsics.
ITALIJA: Kandidatka je zunanja ministrica Federica Mogherini, za katero si Rim želi, da bi postala visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja, a temu nasprotujejo države z vzhoda, saj menijo, da je preveč naklonjena Rusiji.
IRSKA: Kandidat je minister za okolje Phil Hogan.
LATVIJA: Kandidat je nekdanji premier Valdis Dombrovskis.
LITVA: Kandidat je minister za zdravje Vytenis Povilas Andriukaitis.
LUKSEMBURG: Kandidat je nekdanji premier Jean-Claude Juncker.
MALTA: Kandidat je nekdanji minister za turizem Karmenu Vella.
NIZOZEMSKA: Še brez uradnega kandidata. Največ se govori o predsedniku evroskupine Jeroenu Dijsselbloemu, ki si želi resor za gospodarstvo, omenja se tudi zunanjega ministra Fransa Timmermansa.
POLJSKA: Kandidat je zunanji minister Radek Sikorski, ki ga Varšava želi videti na mestu visokega zunanjepolitičnega predstavnika.
PORTUGALSKA: Še brez uradnega kandidata. Omenjajo ime namestnika premierja Paula Portasa in evroposlanke Marie Joao Rodrigues.
ROMUNIJA: Kandidat je dozdajšnji komisar za kmetijstvo Dacian Ciolos.
SLOVENIJA: Vlada je v Bruselj poslala seznam s tremi imeni - Alenka Bratušek, Karl Erjavc in Tanja Fajon.
SLOVAŠKA: Znova je kandidat Maroš Šefčovič, trenutni komisar za sodelovanje med institucijami EU-ja.
ŠPANIJA: Kandidat je nekdanji minister za kmetijstvo Miguel Arias Canete.
ŠVEDSKA: Kandidatka je Cecilia Malmstrom, trenutna komisarka za notranje zadeve.