Kako se bo odločil novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker? Foto: MMC RTV SLO/EPA
Kako se bo odločil novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker? Foto: MMC RTV SLO/EPA
SMC ima še vedno štiri pogajalske partnerje

Kot je znano, je vlada v četrtek sprejela odločitev, da v Bruselj pošlje listo treh kandidatov za evropskega komisarja, na kateri so premierka v odhodu Alenka Bratušek, evropska poslanka SD-ja Tanja Fajon in prvak DeSUS-a Karl Erjavec. Končno odločitev bo sprejel predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predvidoma po 30. avgustu.

Preden je Slovenija v Bruselj poslala listo s tremi imeni, so v sredo tuji diplomatski viri za STA povedali, da bi si Juncker kot komisarsko kandidatko želel Bratuškovo. Nato so v četrtek viri blizu Junckerju pred odločitvijo o slovenski listi pojasnili, da bo izvoljeni predsednik, če dobi iz Slovenije listo z več imeni, med katerimi bo več žensk, pretehtal vse možnosti, pri čemer igra pomembno vlogo politični profil.

Milan Zver (SDS), Alojz Peterle (NSi), Franc Bogovič (SLS), Romana Tomc (SDS) in Patricija Šulin (SDS), slovenski evroposlanci iz skupine Evropske ljudske stranke, so v pismu Junckerju med drugim opozorili, da so slovenski evroposlanci, ki sodijo v to skupino, osvojili pet od osmih slovenskih sedežev v Evropskem parlamentu in da jih skrbi proces nominiranja komisarja iz Slovenije.

Izrazili so obžalovanje, da vlada ni prepoznala pomembnosti tega položaja za Slovenijo in ni predlagala samo enega kandidata iz politične opcije, ki je zmagala na evropskih volitvah, oz. da Alenka Bratušek pri nominiranju ni poslušala niti zmagovalca slovenskih državnozborskih volitev. Na listi so zdaj kandidati, ki so na teh volitvah skupaj osvojili 20,2 odstotka glasov.

Hkrati jih skrbi, da so na listi kandidatov "večinoma evroskeptični kandidati". Izrazili so mnenje, da si Slovenija zasluži sposobnega proevropskega kandidata, ki uživa široko podporo med državljani Slovenije, še piše v pismu, objavljenem na spletni strani SDS-a.

SMC ima še vedno štiri pogajalske partnerje