Evropski parlament. Foto: EPA
Evropski parlament. Foto: EPA

Evropski parlament "je močno zaskrbljen zaradi nadaljnjega slabšanja medijske svobode na Madžarskem, Poljskem in v Sloveniji ter zaradi različnih reform, ki so jih uvedle vladajoče koalicije, da bi zmanjšale raznolikost in utišale kritične glasove v medijih", piše v potrjenem poročilu za leti 2020 in 2021.

Ponovili so tudi pomen zaščite novinarjev pred grožnjami, napadi, nasiljem in poskusi uporabe pravnih sistemov za utišanje novinarjev oziroma tožb SLAPP. Zaskrbljeni so tudi zaradi vse pogostejše uporabe vohunske opreme, kot je Pegaz, od oblasti, so sporočili iz parlamenta.

Evropski poslanci so obenem izrazili zaskrbljenost zaradi vpliva ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 na demokracijo in temeljne svoboščine. Poleg tega obžalujejo, da se v nekaterih državah članicah pojavljajo stalne kršitve vladavine prava.

Da bi zaščitili temeljne evropske vrednote in pravično razdelili evropska sredstva, so komisijo pozvali, naj uporabi mehanizem pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava. Evropske institucije so pozvali, naj ukrepa proti Madžarski in Poljski, ki ne spoštujeta odločitev Sodišča EU-ja.

Evroposlanci so obsodili nasilje na podlagi spola in Bolgarijo, Češko, Madžarsko, Latvijo, Litvo, Slovaško, pa tudi EU pozvali, naj ratificirajo carigrajsko konvencijo o preprečevanju nasilja nad ženskami. Do Poljske, Slovaške, Hrvaške in Litve pa so bili kritični zaradi nazadovanja na področju pravic žensk.

Obsodili so še nasilno zavračanje in nasilje nad prebežniki na mejah. Evropska agencija za zunanje meje Frontex naj ustavi delovanje v državah, kjer se to dogaja, so pozvali.

Kako so glasovali

Za poročilo je glasovalo 410 evropskih poslancev, 131 jih je bilo proti, 42 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Od slovenskih evroposlancev so poročilo podprli Ljudmila Novak (EPP/NSi), Franc Bogovič (EPP/SLS), Klemen Grošelj (Renew) ter Milan Brglez in Matjaž Nemec (S&D/SD). Romana Tomc in Milan Zver (oba EPP/SDS) sta glasovala proti. Irena Joveva (Renew) pa se glasovanja ni udeležila.