Vodja skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in 't Veld. Foto: Reuters
Vodja skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in 't Veld. Foto: Reuters

Največ vprašanj so slovenski vladi, premierju in ministru za kulturo Vasku Simonitiju postavili poslanci liberalcev, zelenih ter socialistov in demokratov, eno pa je prišlo iz politične skupine Evropske ljudske stranke, poroča Radio Slovenija.

Sorodna novica Janša zaradi videa prekinil povezavo. In 't Veld: To ni v duhu vzajemnega spoštovanja.

Nadaljevanje dialoga s slovenskimi oblastmi v obliki pisnih vprašanj je skupina, ki jo vodi nizozemska poslanka iz vrst liberalcev Sophie in 't Veld, napovedala, potem ko je premier Janez Janša konec marca predčasno zapustil videosejo. Razlog je bil spor glede predvajanja njegovega videoposnetka.

Janša je in 't Veldovo obtožil cenzure in pozval k odstopu. In 't Veldova je očitke zavrnila in dodala, da bodo storili vse, da Slovenija ne pride do točke, kjer sta Madžarska in Poljska.

Pošiljanje vprašanj vladi je sicer del redne prakse omenjene skupine. Čez mesec ali dva pa bo skupina o ugotovitvah poročala odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, v okviru katerega deluje. Morda bo parlament nato pripravil resolucijo.

In 't Veldova je pred časom izrazila mnenje, da obstajajo zelo resni razlogi za zaskrbljenost zaradi razmer v Sloveniji, a da postopek po 7. členu še ni blizu. Glede stikov z Janšo pa je še dejala, da se bo slovenski premier moral soočiti z Evropskim parlamentom, ko bo Slovenija prevzela predsedovanje Svetu EU-ja.