Češki premier in drugi najbogatejši Čeh ves čas zanika obtožbe o nezakonitem prejemanju evropskih sredstev na račun de facto svojih podjetij. Foto: EPA
Češki premier in drugi najbogatejši Čeh ves čas zanika obtožbe o nezakonitem prejemanju evropskih sredstev na račun de facto svojih podjetij. Foto: EPA

V resoluciji, ki so jo potrdili s 510 glasovi za, 53 proti in 101 vzdržanim, evropski poslanci z obžalovanjem ugotavljajo, da češki premier še vedno sodeluje pri izvajanju proračuna EU-ja, medtem ko domnevno še vedno nadzoruje podjetje Agrofert, ki je eden večjih prejemnikov evropskih sredstev na Češkem.

Uradna preiskava konflikta interesov na ravni EU-ja še zmeraj poteka. Če bo konflikt interesov potrjen, bi moral Babiš ali odstopiti ali prodati svoje delnice ali pa ne prejemati državnih sredstev, piše v resoluciji.

Evropsko komisijo so ob tem evroposlanci v resoluciji pozvali k vzpostavitvi mehanizmov za preprečevanje konflikta interesov v povezavi s sredstvi EU-ja. Pravila bi morala vključevati objavo končnih prejemnikov sredstev.

Junija letos so Čehi v Pragi znova protestirali proti premierju. Foto: EPA
Junija letos so Čehi v Pragi znova protestirali proti premierju. Foto: EPA

Babiš zavrača resolucijo
Babiš je zavrnil resolucijo parlamenta in ocenil, da gre za poskus vmešavanja v notranje zadeve Češke in izvajanje pritiska na neodvisno preiskavo.

V podjetju Agrofert, ki ga je Babiš ustanovil leta 1993, so bili prav tako kritični do resolucije, pri čemer so poudarili, da njih nihče ni vprašal za mnenje. "Dejstva so na naši strani. Pripravljeni smo na pogovore s predstavniki Evropskega parlamenta, da ne bodo o nas znova razpravljali brez nas," so navedli po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Lastništvo Agroferta preneseno na družino
Babiš je leta 2017, še preden je postal premier, svoje podjetniške dejavnosti v holdingu Agrofert, ki se ukvarja s številnimi panogami, med drugim kmetijstvom, kemično industrijo in mediji, prenesel na skrbniške sklade pod nadzorom svoje družine in odvetnikov. Tako naj bi se izognil konfliktu interesov. Kritiki mu očitajo, da je z razdeljevanjem deležev med družinske člane in prijatelje ohranil posreden nadzor nad Agrofertom.

Češki mediji so decembra lani in januarja letos poročali, da je Evropska komisija v prvem poročilu ugotovila, da je češki premier neupravičeno uporabil evropska sredstva, v drugem pa mu očita konflikt interesov. Poročila niso javno objavljena. Babiš vse očitke zavrača.