Evropski poslanci so zavrnili kompromisni predlog večletnega načrta Charlesa Michela (levo). Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič (desno) opozarja, da so zaradi nestrinjanja o proračunu Unije ogroženi številni programi. Foto: EPA
Evropski poslanci so zavrnili kompromisni predlog večletnega načrta Charlesa Michela (levo). Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič (desno) opozarja, da so zaradi nestrinjanja o proračunu Unije ogroženi številni programi. Foto: EPA
Sorodna novica Evropski poslanci bodo zaradi koronavirusa zasedali le dan in pol

Poslanci so v razpravi znova izrazili razočaranje nad neuspehom februarskega vrha EU-ja, ki se je končal brez dogovora držav članic o skupnem stališču do naslednjega večletnega finančnega okvirja (MFF 2021–2027), zato pogajanja z Evropskim parlamentom ostajajo preložena. Skupaj s podpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem so opozorili, da časa za dogovor zmanjkuje.

"Če nam ne bo uspelo doseči dogovora, se bodo številni programi lahko uresničevali le delno," je opozoril Šefčovič. Po njegovih besedah je zato pomembno, da bi bil kmalu naslednji vrh, saj dosedanje izkušnje kažejo, da sta bila za dogovor potrebna najmanj dva vrha. "Čas je za realizem, razum in odgovornost," je dejal.

Evropski parlament, tako kot neto prejemnice, za 1,3 odstotka BND-ja

Michel je voditeljem EU-ja februarja predstavil kompromisni predlog, po katerem bi proračun znašal 1,074 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND). Neto prejemnice oz. prijateljice kohezije so se zavzemale za 1,3 odstotka BND-ja, česar si želi tudi Evropski parlament. Neto plačnice ne želijo prispevati več kot odstotek BND-ja.

Tudi prihodnje zasedanje v Bruslju

Evropski parlament bo zaradi epidemije novega koronavirusa tudi naslednje plenarno zasedanje iz Strasbourga preselil v Bruselj. Namesto štiri bo trajalo dva dni, le 1. in 2. aprila.

Scenarij brez dogovora ogroža izvedbo programov, denimo Erasmusa

Unija ima po besedah Šefčoviča tri možnosti. Prva in najboljša bi bila, da bi zelo kmalu dosegli dogovor, vendar pa zanj že zmanjkuje časa. Druga najboljša možnost bi bil premostitveni načrt, kar bi pomenilo vzporedna pogajanja o t. i. mini večletnem finančnem okviru. To bi vsem vzelo čas in ni nujno, da bi prineslo rezultate. Najslabši scenarij pa bi bil, če ne bi dosegli dogovora, saj ne bi mogli izpeljati številnih programov, med njimi Erasmusa.

Michel predlaga povečanja kapitala Evropske investicijske banke

Sorodna novica Voditelji EU-ja niso dosegli dogovora o proračunu

Michel je v Evropskem parlamentu poudaril, da mora novi večletni proračun odgovoriti tudi na prihodnje izzive, kot so podnebne spremembe. Med drugim se je zavzel, da bi prejem evropskih sredstev vezali na spoštovanje vladavine prava. Predlagal je tudi povečanje kapitala Evropske investicijske banke za nekatere projekte.

Evropski poslanci so v razpravi poudarjali, da ne morejo potrditi dogovora, ki ne bi bil dober za ljudi. Številni, med njimi voditeljica skupine socialistov in demokratov (S&D) Iratxe Garcia Perez, so poudarili, da si ne moremo privoščiti slabega dogovora, saj "ne moremo narediti več z manj denarja".

"Ne moremo imeti zelenega dogovora, če ne zagotovimo sredstev zanj," je vodja skupine liberalcev (Renew) Dacian Ciolos opozoril na ogrožene cilje.

Bogovič pričakuje sredstva za izredne razmere

Več poslancev, med njimi slovenski evroposlanec Franc Bogovič (EPP/SLS), je opozorilo, da mora novi večletni finančni okvir zagotoviti tudi sredstva za spopadanje z izrednimi razmerami, kot sta epidemija koronavirusa ter velik pritisk prebežnikov na evropske meje.

"Vrh se je osredotočil le na odstotke," je bil kritičen Bogovič. Po njegovem mnenju je Unija pozabila tudi na samooskrbo v kmetijstvu in na ukrepe za to, da se ljudje ne bodo selili v druge dele Evrope. "Vse to moramo imeti v mislih pri sprejemanju proračuna in tega predloga zagotovo ne bom podprl," je še dejal Bogovič.