Podatki so skladni s pričakovanji analitikov, sledijo pa gospodarski stagnaciji v prvih treh mesecih leta. Foto: MMC RTV SLO
Podatki so skladni s pričakovanji analitikov, sledijo pa gospodarski stagnaciji v prvih treh mesecih leta. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski statistični urad bo podatke o slovenskem gospodarstvu za drugo četrtletje objavil konec meseca.

Evropsko gospodarstvo se še krči

V drugem četrtletju se je v primerjavi s predhodnim trimesečjem BDP v državah evrskega območja in v celotnem EU-ju skrčil za 0,2 odstotka. V medletni primerjavi je gospodarska dejavnost v evrskem območju upadla za 0,4 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 0,2 odstotka, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

Če bo tudi naslednje tri mesece BDP upadal, bodo države znova v recesiji, čemur se je območju skupne valute v zadnjih mesecih kljub drugačnim napovedim uspelo izogniti. Gospodarsko sliko v območju skupne valute kvarijo predvsem t. i. ranljive članice, kot so Italija, Španija, Portugalska in Grčija.

V Italiji je v zadnjih treh mesecih BDP upadel za 0,7 odstotka, na letni ravni pa se je gospodarstvo skrčilo za 2,5 odstotka. Država je vse globlje v recesiji. Dolgoletne strukturne težave italijanskega gospodarstva tako v teh težavnih časih prihajajo do polnega izraza, poleg tega pa na gospodarsko razpoloženje močno vplivajo tudi strogi varčevalni ukrepi.

V Španiji je gospodarska dejavnost v primerjavi s prvim trimesečjem upadla za 0,4 odstotka. Špansko gospodarstvo se krči že tretje trimesečje zapored, a je kljub visoki brezposelnosti, velikim težavam precejšnjega dela bančnega sektorja in strogim varčevalnim ukrepom dinamika upadanja gospodarske dejavnosti manjša kot v finančno stabilnejši Italiji.

V Grčiji se je BDP v drugem četrtletju skrčil za 6,2 odstotka, kar je sicer manj kot v predhodnih dveh trimesečjih, a vseeno kaže na nadaljevanje gospodarske depresije v tej prezadolženi članici evrskega območja.

V podobno težkem gospodarskem položaju je še ena prejemnica pomoči evrskega območja in Mednarodnega denarnega sklada, Portugalska. V drugem četrtletju se je portugalsko gospodarstvo skrčilo za 1,2 odstotka, na letni ravni pa za 3,3 odstotka.

Tudi Ciper kot naslednji prejemnik mednarodne pomoči je v velikih gospodarskih težavah, ki se vlečejo že več četrtletij. V drugem trimesečju se je ciprsko gospodarstvo na četrtletni ravni skrčilo za 0,8 odstotka, na letni ravni pa za 2,4 odstotka.

Francija kot drugo največje gospodarstvo na stari celini že drugo trimesečje zapored stagnira, na letni ravni pa je bila rast v drugih treh mesecih le 0,3 odstotka. Podatki so vseeno boljši od pričakovanj analitikov. Nemčija pa se medtem še naprej uspešno upira težavnemu gospodarskemu položaju v evrskem območju. V drugem četrtletju je tako največje evropsko gospodarstvo na četrtletni ravni zraslo za 0,3 odstotka, na letni pa za odstotek.

Podobno rast ima tudi Avstrija (0,2 odstotka na četrtletni ravni oziroma odstotek na letni), manj spodbudni pa so podatki iz Nizozemske in Belgije. Belgijsko gospodarstvo se je tako v drugem četrtletju skrčilo za 0,6 odstotka, na letni ravni pa za 0,4 odstotka, a še ni v recesiji. Nizozemsko gospodarstvo pa se je pobralo iz recesije, a ima še naprej šibko rast.

Izmed članic EU-ja, ki nimajo evra, najbolje kaže Švedski, saj se je njen BDP v zadnjih mesecih okrepil za 1,4 odstotka. Še globlje v novi recesiji pa se je znašla Velika Britanija kot največje evropsko gospodarstvo zunaj območja evra. Britanski BDP se je na četrtletni ravni skrčil za 0,7 odstotka, na letni pa za 0,8 odstotka.

ZDA in Japonski gre bolje
V vsakem primeru so gospodarske razmere v Uniji slabše kot v drugih dveh najpomembnejših razvitih ekonomijah. ZDA so imele namreč po prvih ocenah v drugem trimesečju 0,4-odstotno rast, ameriški BDP pa se je okrepil za 0,5 odstotka. Na Japonskem je medtem gospodarska rast na četrtletni ravni znašala 0,3 odstotka, potem ko je v predhodnih treh mesecih dosegla 1,3 odstotka.

Slovenski statistični urad bo podatke o slovenskem gospodarstvu za drugo četrtletje objavil konec meseca.

Evropsko gospodarstvo se še krči