Foto:
Foto:
Barroso je večkrat dejal, da se ne bo odpovedal Buttiglioneju.
Predlog za preložitev je ponavadi vedno sprejet.
Kako bo Rocco Buttiglione nabral dovolj podpore?
Nemški kancler Gerhard Schröder (desno) in sedanji prvi komisar Romano Prodi

Dejal je, da je prepričan, da bi bil izid današnjega glasovanja negativen. Ob tem je obljubil, da se bodo v komisiji zgodile nekatere spremembe in da se bo o njih posvetoval z Evropskim svetom in parlamentom.

"Verjamem, da nam bo dodaten čas omogočil, da bomo našli rešitev, ki bo koristna za Evropo in njene prebivalce. Mislim, da lahko predstavimo močno ekipo, ki bo dobila široko podporo, in v ta namen bom spremenil, kar bo potrebno," je pojasnil Barroso.

Nov poskus čez nekaj tednov?
Predlog naj bi pripravil v nekaj tednih, vendar je dejal, da o posameznih kandidatih za komisarje še ne more govoriti. Parlament bi po mnenju nekaterih poslancev o komisiji lahko glasoval že na prihodnjem plenarnem zasedanju, ki bo potekalo od 15. do 18. novembra.

Socialisti in liberalci za zamenjavo
Poslanci so se na Barrosovo odločitev odzvali z bučnim aplavzom, slišati pa je bilo tudi nekaj vzklikov neodobravanja. Evropski socialisti in liberalci so sicer Barrosu že sporočili, naj v komisarski ekipi ne obdrži spornega kandidata Rocca Buttiglioneja. Vodja liberalcev Graham Watson je tako izrazil presenečenje, da Buttiglione ni že sam odstopil.

Posebna deklaracija nizozemskega predsedstva
Prihodnji predsednik komisije Barroso je dejal, da bo novo ekipo predlagal v nekaj tednih. Podobnega mišljenja je tudi nizozemsko predsedstvo Uniji, ki je v posebni deklaraciji dalo zagotovilo, da bodo skupaj z Barrosom in drugimi poskušali najti rešitev, ki bi omogočila izvolitev nove komisije v nekaj tednih.

Pravna praznina
Predlog je sicer pravno sporen, saj evropska zakonodaja predpisuje, da mora parlament o komisiji glasovati do 31. oktobra, saj bo sedanji komisiji mandat potekel 1. novembra. Kljub temu nekateri trdijo, da mora parlament do tega datuma glasovati o predlogu, tega pa ne more storiti, če je ta umaknjen, zato je mogoče poznejše glasovanje.

Do preklica sedanja komisija
Sedanja komisija pod vodstvom Romana Prodija je že sporočila, da je pripravljena nadaljevati delo tako dolgo, dokler bo to potrebno. Romano Prodi je dejal, da bodo kritike utišale le korenite spremembe v ekipi bodočega prvega moža komisije Joseja Manuela Barrosa. Ob tem meni, da ne bo potrebno zamenjati le enega ampak več komisarjev.

To ji je zdaj uradno potrdil tudi Svet EU-ja. Komisiji Romana Prodija je podaljšal mandat, ukrep pa je nujen za zagotovitev kontinuitete delovanja evropskih institucij.

Podpora komisiji nizka
Zaradi spornega kandidata za komisarja za pravosodje, varnost in svobodo Rocca Buttiglioneja bi bila ob morebitnem glasovanju vprašljiva podpora petih od sedmih strank, ki skupaj zasedajo 408 od 732 poslanskih mest.

Zanesljivo podporo komisiji Portugalca Joseja Manuela Barrosa obljubljata Evropska ljudska stranka in Unija za Evropo narodov, ki imata skupaj 295 glasov. Parlamentarni opazovalci in strokovnjaki se strinjajo, da je izid nemogoče napovedati.

Buttiglione ostaja kandidat
Italijanski zunanji minister Franco Frattini je dejal, da Rocco Buttiglione ostaja njihov kandidat za evropskega komisarja. O nastajajoči krizi v Uniji naj bi se s prihodnjim komisarjem Josejem Barrosom pogovoril tudi italijanski premier Silvio Berlusconi.

O menjavi kandidata pa je Frattini dejal, da tega zdaj ne morejo storiti, da pa bo o tem morala teči beseda med predsednikom komisije in voditelji držav EU-ja. Berlusconi je sicer že prej dejal, da je zdaj več časa za premislek in preučitev položaja. Buttiglione pa je zavrnil namigovanja medijev, da mu je premier svetoval odstop z mesta kandidata.

Krizni sestanek EU-ja
Nizozemska se je zavzela za sklic kriznega sestanka, na katerem bi obravnavali krizo, nastalo zaradi zapletov z Evropsko komisijo.

Po trditvah neimenovanega diplomata nizozemsko predsedstvo preučuje možnost, da bi se voditelji držav članic sestali še pred petkovim podpisom evropske ustavne pogodbe. Če se bodo voditelji s srečanjem strinjali, se bodo sestali v petek v Rimu.