Van Rompuy je v Bruslju sprejel hrvaškega predsednika, ki je bil navdušen nad besedami predsednika Evropskega sveta. Foto: EPA
Van Rompuy je v Bruslju sprejel hrvaškega predsednika, ki je bil navdušen nad besedami predsednika Evropskega sveta. Foto: EPA

Predsednik Josipović je ob srečanju povedal, da bo o datumu za volitve odločala vladajoča koalicija, a da sam upa, da bodo parlamentarne volitve potekale pred referendumom o pristopu k Evropski uniji.

Van Rompuy se je v Bruslju srečal s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem, kjer je dejal, da je Hrvaška približno dve desetletji po razglasitvi samostojnosti "blizu še enemu zgodovinskemu mejniku" in na dobri poti, da konča pristopna pogajanja v najbližji mogoči prihodnosti.

Ob tem je predsednik Evropskega sveta opozoril, da Hrvaško tudi po končanju pogajanj čaka nadaljnje delo. Josipović mu je ob tem zatrdil, da bo Hrvaška še naprej trdo delala za zagotovitev pravne države, reforme v pravosodju, v boju proti korupciji in pri pregonu vojnih zločinov. Prav tako je van Rompuy poudaril, da bo vstop Hrvaške v Evropsko unijo okrepil evropsko perspektivo celotnega Zahodnega Balkana, saj bo dokaz za to, da je z doslednim izvajanjem reform mogoče uresničiti evropske ambicije.

"Pred Hrvaško je posebna misija spodbujanja in podpore preostali regiji," je poudaril van Rompuy. Ob tem je spomnil, da je tudi pred dvema dnevoma, ko se je sešel s srbskim predsednikom Borisom Tadićem, izpostavil pomen regionalnega sodelovanja in sprave za trajno stabilnost v regiji. "Odprta vprašanja v regiji je treba reševati v evropskem duhu. Pomena dobrih sosedskih odnosov kar ni mogoče dovolj poudariti," je še izpostavil predsednik Evropskega sveta.

"Uspešna 28. članica EU-ja bomo"
Josipović, ki je izrazil veselje nad van Rompuyevimi optimističnimi besedami, je zatrdil, da je Hrvaška predana evropskim vrednotam, da bo nadaljevala reforme, ki so nepovratne, da je predana procesu zagotavljanja sprave v regiji in da bo pozitiven dejavnik v regiji.

"Ni korektno proslavljati, preden bomo sprejeli odločitev, a mislim, da lahko zelo optimistično gledamo na ta mesec," je povedal Josipović in dodal, da je zelo optimističen, da se lahko vse konča v juniju. "Vsem lahko zagotovim, da bo Hrvaška zelo uspešna 28. članica EU-ja," je še dodal Josipović.

Hrvaška v Unijo 1. julija 2013?
Pred van Rompuyem je v torek že predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso napovedal, da čakajo Hrvaško ta petek zelo dobre novice. Po navedbah virov pri Uniji naj bi država od Evropske komisije že čez dva dni dobila zeleno luč za končanje pogajanj in ciljni datum za vstop v EU 1. julija 2013.

Evropska komisija bo namreč do konca tedna pripravila osnutke pogajalskih izhodišč za še preostala štiri poglavja, ki jih Hrvaška še ni zaprla v pogajanjih z EU-jem, to pa so pravosodje, konkurenca, finančne in proračunske določbe ter poglavje razno. S tem bo izhodišča predala v obravnavo državam članicam, ki jih morajo potrditi s soglasjem.

Pričakuje se, da bo ciljni datum Hrvaške za vstop v EU potrjen na vrhu Evropske unije, ki bo 23. in 24. junija v Bruslju, ter da bo Hrvaška pogajanja formalno končala do konca junija ali v začetku julija.

Predsednik Josipović je ob srečanju povedal, da bo o datumu za volitve odločala vladajoča koalicija, a da sam upa, da bodo parlamentarne volitve potekale pred referendumom o pristopu k Evropski uniji.