Islandija je zavarovala pravice svojih državljanov v Združenem kraljestvu ob morebitnem brexitu brez dogovora. Foto: Reuters
Islandija je zavarovala pravice svojih državljanov v Združenem kraljestvu ob morebitnem brexitu brez dogovora. Foto: Reuters

Omenjene tri države so članice gospodarskega območja (EEA) in Evropskega združenja za prosto trgovino (EFTA), ne pa tudi Evropske unije.

Dogovor ščiti pravice državljanov treh držav, katerih državljani živijo v Združenem kraljestvu, je sporočila islandska vlada. Zagotavlja jim, da bodo lahko tam še naprej bivali tudi ob morebitnem brexitu brez dogovora. Enaka pravica velja tudi za britanske državljane na Islandiji, Norveškem in v Lihtenštajnu.

"Upamo, da bo Združeno kraljestvo iz Evropske unije izstopilo na urejen način, vendar moramo biti pripravljeni, da se bodo Britanci odločili izstopiti brez dogovora z Unijo," je sporočil norveški pravosodni minister Tor Mikkel Wara.

"Pravica naših državljanov do bivanja v Združenem kraljestvu je bila zavarovana ne glede na izid pogajanj med EU-jem in Združenim kraljestvom," je v izjavi sporočila islandska vlada.

Nova zakonodaja za odnose med Norveško in Združenim kraljestvom

Združeno kraljestvo in Norveška sta se lani dogovorila, da bosta v svoje dvostranske odnose vključila načela dogovora o brexitu med EU-jem in Združenim kraljestvom. Norveška je v britanski vladi zdaj predlagala novo zakonodajo, ki zajema tudi scenarij britanskega odhoda brez dogovora.

Brexit je načrtovan za 29. marec.