Johnson vztraja, da bo država iz Unije gotovo izstopila konec oktobra. Foto: Reuters

Johnson je dodal, da je nov dogovor o izstopu Združenega kraljestva iz Unije še mogoč, a da bodo pogajanja z Brusljem nemogoča, če bo parlament izglasoval novo preložitev brexita.

Poslanci in poslanke, ki nasprotujejo Johnsonovemu načrtu za brexit, medtem želijo doseči sprejetje zakona, ki bi ga prisilil, da Bruselj zaprosi za preložitev izstopa do 31. januarja 2020, pravi besedilo predloga, ki ga je na Twitterju objavil eden izmed njegovih avtorjev.

Nekdanji minister v vladi premierke Therese May David Gauke je razkril, da nekateri poslanci znotraj konservativne stranke nasprotujejo načrtom premierja Borisa Johnsona o odhodu Združenega kraljestva iz Evropske unije brez dogovora. Foto: Reuters

Predlog zakona bi Johnsona v to prisilil, če mu do 19. oktobra ne bo uspelo doseči novega dogovora z Unijo ali ne bi prejel odobritve parlamenta za brexit brez dogovora. "Namen predloga zakona je zagotoviti, da Združeno kraljestvo 31. oktobra ne zapusti Evropske unije brez dogovora, razen če se s tem strinja parlament," je dejal laburistični poslanec Hillary Benn.

Če bo parlament v torek izglasoval prepoved izstopa brez dogovora, naj bi vlada predlagala glasovanje o splošnih volitvah 14. oktobra.

Johnson je sicer dejal, da si novih volitev ne želi in da bo država vsekakor iz Unije izstopila konec oktobra.

Vlada grozi konservativnim poslancem

Nekdanji britanski minister za pravosodje David Gauke je medtem dejal, da britanska vlada konservativnim poslancem, ki bi glasovali proti načrtom vlade oziroma proti brexitu brez dogovora, grozi z izključitvijo iz stranke.

Poslanci, ki bi preprečili brexit brez dogovora, bi škodovali vladi v pogajanjih glede brexita in nadzor v parlamentu prepustili vodji opozicijskih laburistov Jeremyju Corbynu, so prepričani v vodstvu konservativne stranke.

Gauke: Prednost nacionalnemu interesu pred strankarsko disciplino

A Gauke je za BBC dejal, da je pripravljen glasovati proti brexitu brez dogovora in da je pripravljen za to tudi izgubiti službo. "Odločil sem se, da dam prednost tistemu, za kar menim, da je v nacionalnem interesu," je odločen Gauke. Ob Gaukeju uporniško četverico konservativcev oziroma torijcev, ki nasprotujejo brexitu brez dogovora, sestavljajo še Philip Hammond, Dominic Grieve in Rory Stewart. Poleg omenjenih pa še vsaj ducat poslancev, ki pa se še niso javno oglasili.

Corbyn: Preprečiti brexit brez dogovora, nato volitve

Britanski premier Boris Johnson vztraja pri tem, da se bo brexit zgodil 31. oktobra z dogovorom ali brez njega. Opozicija skuša preprečiti, da bi Združeno kraljestvo zapustilo EU brez dogovora, ustrezno zakonodajo naj bi v parlamentu predstavili še ta teden. Vodja opozicije Corbyn je v ponedeljek napovedal, da morajo najprej preprečiti brexit brez dogovora, nato pa želijo iti na volitve.

Britanski premier Boris Johnson je pretekli konec tedna na sedežu vlade na Downing Streetu 10 odgovarjal na vprašanja otrok v starosti od devet do 14 let. Foto: Reuters

Torijci imajo skupaj z DUP-jem le en glas večine

Torijci imajo v zdajšnjem sklicu parlamenta vključno s poslanci severnoirske stranke DUP zgolj en glas večine, kar pomeni, da bi ob izgubi le enega poslanca vlada postala manjšinska. Johnson bi se moral v ponedeljek popoldne sestati s tistimi konservativnimi poslanci, ki so proti brexitu brez dogovora.

V britanski vladi verjamejo, da obstaja možnost za nov dogovor z EU-jem do 17. oktobra, ko bo naslednji vrh Unije, češ da se v Bruslju zavedajo, da je Johnson odločen 31. oktobra izvesti brexit.

Johnson razburil z zahtevo po prekinitvi dela parlamenta

Johnson je sicer britansko opozicijo in javnost prejšnji teden razburil z zahtevo za začasno prekinitev dela parlamenta, ki se bo začela med 9. in 12. septembrom in končala 14. oktobra. Končala bi se le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz Unije, s tem pa tako rekoč onemogočila nasprotnikom brexita brez dogovora, da po zakonodajni poti to preprečijo. Britanski poslanci se v torek po poletnem premoru vračajo v poslanske klopi, tako da bo v tem tednu jasno, v katero smer se bo razvila "drama brexit": odhod Združenega kraljestva z dogovorom ali brez njega ali celo predčasne volitve.

Johnson odločno proti preložitvi brexita