Protestniki so izražali nasprotovanje premierju Johnsonu. Foto: Reuters
Protestniki so izražali nasprotovanje premierju Johnsonu. Foto: Reuters

Johnson je obljubil, da bo Združeno kraljestvo 31. oktobra popeljal iz Evropske unije z dogovorom ali brez njega. Več strank iz opozicije je v odgovor predstavilo načrt, po katerem so nameravali brexit brez dogovora preprečiti s poskusom sprejetja nove zakonodaje v parlamentu.

Premier je nato kraljico Elizabeto II. zaprosil za prorogacijo, s katero lahko kraljica poslancem začasno odvzame pooblastila odločanja, dokler nova vlada ne oblikuje svojega načrta dela. Začasna ustavitev parlamenta naj bi trajala najpozneje od 12. septembra do 14. oktobra.

Opozicijski kritiki izpostavljajo, da gre za napad na demokracijo in očiten poskus, da bi poslancem preprečili parlamentarno debato o brexitu, prav tako naj bi bila tokratna ustavitev nenavadno dolga. Vlada trdi, da ni prorogacija nič neobičajnega in da se običajno zgodi konec septembra, ko imajo stranke letne konference.

Prorogacija tik pred brexitom je razburila tudi britansko javnost. Na cesti Whitehall blizu parlamenta v Londonu se je zbralo več tisoč ljudi, ki so vzklikali "Boris Johnson, sram te bodi". Zbrala se je tudi manjša skupina Johnsonovih podpornikov.

Protesti so potekali po vsej Angliji - od mesta Exeter na jugozahodu in Oxforda v osrednjem delu do Manchestra, Yorka in Newcastla na severu.

Na Škotskem so protesti med drugim potekali Edinburghu in Glasgowu, kjer je protestniki nagovoril tudi vodja laburistov Jeremy Corbyn. "Ni šans, da nas pelješ ven brez dogovora," je zabrusil Johnsonu.

Ali brexit brez dogovora krši velikonočni sporazum?

Okoli 200 ljudi se je zbralo pred mestno hišo v Belfastu, glavnem mestu Severne Irske. "Najbolj me straši, da sploh ne razumejo, kaj je pomembno za Severno Irsko. Nismo v njihovem načrtu," je za Reuters povedal 49-letni programer Graham Glendinning in dodal, da vladi "meja ne pomeni ničesar".

Johnson od Evropske unije namreč zahteva, da iz morebitnega novega dogovora nujno izpustijo t. i. irsko varovalo, ki bi zagotavljalo, da se med Irsko in Severno Irsko ne vzpostavi fizična meja, ki so jo porušili po podpisu mirovnega "velikonočnega sporazuma" leta 1998, ki je končal tri desetletja prelivanja krvi.

Prihodnji teden se v Belfastu začne sodna obravnava, v kateri bodo odločali, ali bi brexit brez dogovora kršil velikonočni sporazum, ki je prinesel mir Severni Irski. Pritrdilna razsodba bi lahko vodila v onemogočenje Johnsonove ustavitve dela parlamenta.

Britanci protestirajo proti ustavitvi dela v parlamentu