Minister Roman Jakič pravi, da se kot nekdanji direktor Zavoda Tivoli ne čuti krivega glede sporne pogodbe z Grepom. Foto: BoBo
Minister Roman Jakič pravi, da se kot nekdanji direktor Zavoda Tivoli ne čuti krivega glede sporne pogodbe z Grepom. Foto: BoBo

Kriminalisti so prejšnji teden pri Romanu Jakiču iskali dokaze kaznivih dejanj na škodo ljubljanske gospodarske družbe pri sklenitvi pogodb glede najema parkirnih prostorov v Stožicah.

Investitor v športni park Stožice Grep naj bi nagovoril ljubljansko občino, zavod Tivoli oziroma poznejši Javni zavod Šport Ljubljana in Javno podjetje ljubljanska parkirišča in tržnice, da z njim sklenejo pogodbo za najem parkirišč in poslovnih prostorov Stožice. Šele po sklenitvi te pogodbe je namreč Grep lahko prejel posojilo od NLB-ja.

Jakič, ki je v tistem času vodil Zavod Tivoli, je povedal, da se v zgodbi z Grepom ne počuti krivega, in meni, da je delal kot dober gospodar.

Pojasnil je tudi, da je občina pri pripravi sporazuma z Grepom povabila zavod, naj pove, kaj bodo potrebovali v centru Stožice, in izpogajali so dodatna parkirišča, prireditveni prostor in prostor v trgovskem centru, kjer bi prodajali karte.

Pogodba pa ni bila izpeljana, saj zasebni partner ni izpolnil svojega dela pogojev oziroma se ni vpisala etažna lastnina. "In tukaj se moja zgodba ustavi, na to, da je nekdo nesel neki papir na banko in da je banka glede na odložilni pogoj odobrila kredit, pa jaz ne morem vplivati," je razložil Jakič.

Preiskovalcem tudi želi pokazati dokumentacijo, da ni bilo naklepa oziroma da on vedel, da gre za fiktivno pogodbo. "Če bi to vedel, bi pogodbo podpisal, s tem ne bi seznanil sveta zavoda in bi zgodba bila realizirana, tako pa sem se mesece pogajal," je še pojasnjeval svojo vlogo.

Jakič priznava, da je vlada zaradi tega pod pritiskom, vendar meni, da je pod različnimi pritiski že od samega imenovanja. Razume sicer, da preiskava pri njem "proizvaja neka nova vprašanja, ki jih koalicijski partnerji na žalost včasih prehitro komentirajo", namesto da bi ga poklicali in vprašali, za kaj gre.

V pogovoru za današnje Delo je na vprašanje, ali ima "evropske ambicije", Jakič dejal, da je sicer zunanja politika področje, na katerem je v svoji politični karieri naredil največ.

A hkrati ima tolikšno politično kilometrino, da ve, da to, kar je na dnevnem redu, oddaljuje to njegovo ambicijo. "Seveda pa je vse odvisno od presoje premierke in stranke," je dodal.

Osebno bi si sicer močno želel videti na kandidatni listi PS-ja za volitve v evropski parlament tudi komisarja Janeza Potočnika, a je priznal, da diskusije o tem še niso bile opravljene.

Na vprašanje, kdo naj bo v prihodnje predsednik PS-ja, je Jakič odgovoril, da bi sam rad videl sobivanje obeh linij, ki se po njegovem mnenju umetno napihuje, da se znotraj stranke ustvarja razdor. "Liderka in predsednica stranke je postala Alenka Bratušek. Obrnite, kakor želite, ampak svet ji je dal vsa pooblastila. Stranko vodi Alenka, Zoran pa je pomemben člen v verigi in ustanovni član, česar ni mogoče ignorirati," je še povedal Jakič.