Merklova in Sarkozy sta se več ur pogovarjala z grškim premierjem. Foto: EPA
Merklova in Sarkozy sta se več ur pogovarjala z grškim premierjem. Foto: EPA
Angea Merkel in George Papandreu
Odločitev grške vlade za referendumje bila velik šok. Foto: Reuters
Pogovor z Bogomirjem Kovačem

V Cannesu je v sredo potekal krizni sestanek francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja in nemške kanclerke Angele Merkel z grškim premierjem Jorgosom Papandreujem, ki je moral več ur pojasnjevati odločitev svoje vlade, da razpiše referendum o novem svežnju pomoči Grčiji. Merklova in Sarkozy sta mu dala jasno vedeti, da je skupna evropska valuta pomembnejša od reševanje obubožane Grčije.


"Stabilizacijo evra bi raje dosegli skupaj z Grčijo kot brez nje, vendar je cilj stabilizacije evra pomembnejši cilj," je dejala Merklova, medtem ko je Sarkozy dejal, da se morajo Grki odločiti, ali hočejo nadaljevati skupno pot.

Papandreu je v ponedeljek šokiral evropske kolege in finančne trge z napovedjo razpisa referenduma o drugem svežnju pomoči, za katerega so se evropski voditelji dogovorili prejšnji teden.

K izpolnitvi zavez so Grčijo med drugim pozvale ZDA, Kitajska, Japonska in Indija.

Evropska unija in Mednarodni denarni sklad (IMF) sta sporočila, da Grčija ne bo prejela nujno potrebnega naslednjega obroka pomoči osmih milijard evrov, ki bi ji ga morali izplačati ta mesec, in bodo z njim počakali na čas po referendumu.

Evropa ne bo čakala Grkov
Na srečanju v Cannesu pred vrhom skupine G20 je moral Papandreu odgovarjati predvsem na to, kakšno bo referendumsko vprašanje in kdaj bo referendum, je povedal predstavnik EU-ja, ki je želel ostati anonimen. Grki morajo razumeti, da celotna Evropa ne bo čakala več tednov na izide njihovega referenduma, je ponovil besede nekaterih predstavnikov držav evrskega območja.

Sarkozy je povedal, da naj bi bil referendum 4. ali 5. decembra letos. Pariz je napovedal, da bo pritisnil na Papandreuja, naj o pomoči pred referendumom najprej odloča parlament, da bi s tem vsaj nekoliko pomirili finančne trge, in da naj bo plebiscit izveden do sredine decembra, da bi se tako izognili mesecem negotovosti.

Predstavnik grške vlade je sporočil, da se bo referendumsko vprašanje nanašalo na dogovor o pomoči Grčiji in ne na to, ali naj država ostane v evrskem območju. Iz drugega vladnega vira pa je prišla informacija, da se bodo o referendumskem vprašanju in o datumu referenduma dogovorili po vrnitvi Papandreuja iz Cannesa, kjer bo potekalo srečanje predstavnikov 20 gospodarsko najmočnejših držav sveta (G20).

Venizelos: Evro je zgodovinski dosežek
Nemška kanclerka je napovedala, da bo referendumsko vprašanje Grke povpraševalo o tem, ali želijo ostati v evrskem območju.

Njene izjave je že zavrnil grški finančni minister Evangelos Venizelos, ki je dejal, da grško članstvo v skupni valuti ne more biti odvisno od referenduma. "Grški položaj znotraj evrskega območja je zgodovinski dosežek, ki ga ne moremo postaviti pod vprašaj. Ta dosežek grškega naroda ne more biti odvisen od referenduma," je dejal Evangelos.

"Palica" za Grčijo?
Zavrnitev ukrepov na referendumu bi lahko povzročila, da Grčija ne bi bila več sposobna plačevati obveznosti. Posledično bi imele evropske banke, ki so vlagale v grške obveznice, velike izgube, izključena ni niti nova recesija v razvitih državah.

Potem ko je grški premier evropskim voditeljem poslal pismo, v katerem piše, da bi se rad dogovoril o podrobnostih naslednjega izplačila pomoči še pred referendumom, so se evropski voditelji dogovorili, da bo Grčija dobila naslednji obrok pomoči šele po referendumu.

Pred vrhom G20 bo potekal minivrh, na katerem bodo sodelovali voditelji Francije, Nemčije, Italije in Španije.

Pogovor z Bogomirjem Kovačem