Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot sta povedala na skupni novinarski konferenci, sta govorila o temah, s katerimi se bosta ukvarjali Hrvaška in Nemčija med svojima predsedovanjema Svetu EU-ja v letu 2020.

Merklova je poudarila, da bo Nemčija dobra in konstruktivna partnerica Hrvaški med njenim predsedovanjem Svetu EU-ja v prvi polovici leta.

Presodila je, da bo najtežja tema med hrvaškim predsedovanjem sedemletni proračun EU-ja, pri katerem imata Hrvaška kot neto prejemnica in Nemčija kot neto plačnica različni izhodišči. "Pomembno je doseči soglasje ne glede na različne perspektive," je dejala in izrazila upanje, da bodo dogovor sklenili že med hrvaškim predsedovanjem.

Kot je dodala, Nemčija podpira vrh EU-Zahodni Balkan, ki bo 6. in 7. maja v Zagrebu, in bo tesno sodelovala tudi pri pripravah na konferenco o prihodnosti EU-ja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na novinarsko vprašanje, ali je morda za ločeni pristop do začetka pogajanj o članstvu v EU-ju s Severno Makedonijo in Albanijo, je odgovorila, da sta državi v isti skupini, tako kot so v isti skupini Srbija in Črna gora ter BiH in Kosovo. Dodala je, da marca pričakuje dogovor o francoskem predlogu nove metodologije za proces širitve EU-ja, ki jim ga ni uspelo doseči decembra.

Nemčija vidi "velik napredek Hrvaške"

Novinarje je zanimalo, ali je mogoč vstop Hrvaške v schengensko območje med nemškim predsedovanjem EU-ju. Merklova je potrdila, da tudi v Berlinu vidijo velik napredek Hrvaške na tej poti, a bo končna presoja odvisna od Sveta EU-ja.

Plenković je dodal, da v prvi polovici leta ne gre pričakovati občutnih premikov glede hrvaškega članstva v schengenskem območju. Si bodo pa prizadevali, da se na operativni ravni in na ravni Sveta EU-ja približajo politični odločitvi, potem ko je Evropska komisija lani ocenila, da je Hrvaška izpolnila merila za članstvo v schengenu. Ponovil je, da podobna prizadevanja potekajo tudi glede strategije za uvedbo evra in vstop v evropski mehanizem deviznih tečajev (ERM II).

Oba sta izpostavila odlične dvostranske odnose med državama, posebej ko gre za turizem in gospodarstvo. Lani so na Hrvaškem našteli tri milijone nemških turistov, letos pa pričakujejo povečanje dvostranske blagovne menjave na šest milijard evrov.